11. susreti Sekcije restauratora i preparatora HMD-a drugi poziv

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na

11. susrete Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva

11. i 12. travnja 2019. godine

u Lošinjskom muzeju u Malom Lošinju

 

Susreti Sekcije restauratora i preparatora HMD-a

Sekcija restauratora i preparatora Hrvatskoga muzejskog društva jedanaestu godinu za redom održava Susrete u svrhu promicanja konzervatorsko-restauratorske struke te poticanja suradnje među restauratorima i preparatorima zaposlenim u hrvatskim muzejima.

Susreti omogućuju kontakt i dijalog među kolegama iz različitih muzeja, potiču suradnju s izvanmuzejskim institucijama, promoviraju konzervatorsko-restauratorsku struku i grade edukativnu poveznicu između stručnjaka i publike.

Prvoga dana Susreta održat će se stručna predavanja, otvorenje izložbe postera, i predstavljanje tiskane stručne publikacije 11. susreta. Drugi dan Susreta rezerviran je za stručni izlet o kojemu ćete moći pročitati više u sljedećem newsletteru.

 

 

11. susreti Sekcije restauratora i preparatora HMD-a u MALOM LOŠINJU

11. susreti Sekcije restauratora i preparatora HMD-a se pridružuju obilježavanju 20 godina od vađenja Apoksiomena iz Lošinjskog arhipelaga (27. travnja 1999. godine) te je ove godine domaćin Susreta Lošinjski muzej, i to u travnju, mjesecu posvećenom Apoksiomenu.

Program 11.Susreta organiziran je u dva povijesna prostora.

Otvorenje Susreta i izložbe postera te predstavljanje publikacije održat će se u Muzeju Apoksiomena smještenom u Palači Kvarner koju 1894./95. gradi Societa dell Unione (Društvo Jedinstva). Nakon rata zgrada je nacionalizirana te prenamijenjena u Radnički dom. Prilikom rekonstrukcije između dva svjetska rata, palača gubi galeriju i središnji balkon na pročelju umjesto kojeg se gradi terasa na stupovima. 2011. godine započinju radovi na palači zbog prenamjene u Muzej Apoksiomena. Rekonstrukcijom prema projektu arhitektonskog studija Randić-Turato, palača je zadržala vanjsko oplošje dok je unutrašnjost poprimila potpuno novi oblik.

Predavanja će se održati u Lošinjskom muzeju smještenom u Palači Fritzi sagrađenoj u drugoj polovici 19. Stoljeća. Palača Fritzi je kroz svoju povijest više puta obnavljana i preuređivana ali je u bitnome zadržala karakteristike druge polovice 19. stoljeća, najočitije na reprezentativnom historicističkom pročelju.

 

 

PREDAVAČI 11. susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a

Ovogodišnji Susreti tematski su posvećeni preventivnoj zaštiti. Predavanja okupljena pod zajedničkom temom “Upali mrak i isuši zrak – uvjeti izlaganja i načini opremanja građe u muzejima” održat će kolege iz različitih muzejskih institucija kao i gosti predavači.

Mihaela Grčević, viša restauratorica, voditeljica Konzervatorsko-restauratorskog odjela Etnografskog muzeja Zagreb u kojem najveći dio fundusa čini tekstilna građa.

Milvana Arko Pijevac, muzejska savjetnica Prirodoslovnog muzeja Rijeka koji je 2014. godine osvojio nagradu HMD-a za novi stalni postav.

Marina Lambaša, viša kustosica i Katarina Urem, viša restauratorica Gradskog muzeja Šibenik koji je stalni postav otvorio 2012. godine.

Krešimir Jadro, direktor CRESCAT d.o.o. tvrtke koja oprema mnoge konzervatorsko-restauratorske odjele, arhive, muzeje i knjižnice.

Petra Kursar, voditeljica Konzervatorsko-restauratorskog odjela Moderne Galerije i Luka Čižmek dipl.ing.stroj., Lid strojari d.o.o čija je suradnja rezultirala uspješnom prenamjenom čuvaonice građe u staroj zgradi palače Vranyczany u konzervatorsko-resturatorski laboratorij.

Neven Peko, restaurator, voditelj Konzervatorsko-restauratorskog odjela Gradskog muzeja Sisak čiji izrazito raznoliki fundus kao i stalni postav predstavljaju poseban izazov.

Predavanja su otvorena za javnost.

 

 

IZLOŽBA POSTERA 11. susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a

Stručnjaci u muzejskim i galerijskim ustanovama iz cijele Hrvatske pripremili su postere na kojima su opisani konzervatorsko-restauratorski postupci, istraživanja i zahvati na najraznovrsnijoj građi, od arheološke, tehničke, etnološke do djela suvremene umjetnosti. Cilj izložbe je upoznavanje posjetitelja s muzejskom djelatnošću koja se događa iza scene i bez koje je teško zamisliva realizacija muzejskih programa i izložbi.

 

 

PRIJAVA na 11. susrete Sekcije restauratora i preparatora HMD-a

Susreti Sekcije restauratora i preparatora HDM-a otvoreni su za javnost i organizirani bez kotizacije te vas srdačno pozivamo da nam se pridružite.

Ako ste zainteresirani posjetiti 11. susrete Sekcije ljubazno vas molimo da se registrirate. Registracija nam omogućuje bolju organizaciju.

Ispunjeni formular za registraciju potrebno je poslati na e-mail adresu restauratori@hrmud.hr, a formular možete preuzeti  ovdje

 

 

SMJEŠTAJ I PRIJEVOZ na 11. susrete Sekcije restauratora i preparatora HMD-a

Ove godine nismo u mogućnosti organizirati zajednički smještaj niti preporučiti određeni hotel. Budući da je termin Susreta prije službenog početka turističke sezone na otoku, većina hotela još nije u funkciji, stoga vas upućujemo na privatni smještaj u vlastitoj organizaciji.

Cijena organiziranog prijevoza autobusom na relaciji Zagreb – Mali Lošinj – Zagreb će odgovarati iznosu standardnog prijevoza na toj relaciji. Autobus kreće iz Zagreba u četvrtak u jutarnjim satima, dok je povratak u Zagreb planiran u petak navečer. O točnoj cijeni, vremenu i mjestu polaska autobusa bit ćete obaviješteni sredinom ožujka.

Požurite s prijavama, broj mjesta u autobusu je ograničen!

 

 

REALIZACIJA 11. susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a 

Susrete su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba a realizira ih Sekcija restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva i Lošinjski muzej.

Naš vjerni sponzor: Crescat.d.o.o.