28. EMA: (ZA)JEDNO

28. EDUKATIVNA MUZEJSKA AKCIJA,

„ZA(JEDNO)
svi za muzej“

proljeće 2023.

Poštovani, obavještavamo Vas da će tema 28. EMA-e u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a u proljeće 2023. biti ZA(JEDNO) Svi za muzej. Voditelj i muzej domaćin bit će Narodni muzej Zadar.

Svjesni smo kako su protekle godine bile izazovne za svih, a time i za muzeje i posjetitelje kojima je muzejski prostor u jednom trenutku bio potpuno nedostupan. Aktivno sudjelovanje posjetitelja u radu muzeja i njihovo uključivanje u sve sfere rada se u muzeju odvija sa svrhom promoviranja, zaštite i očuvanja kulturne i prirodne baštine. Ponovno otvaranje muzejskih prostora posjetiteljima i njihova zainteresiranost za sudjelovanjem je pokazatelj da muzeji žive s društvom u kojem djeluju i neizostavni su dio kulturnog identiteta grada, stanovnika i posjetitelja. U godini iza nas, koliko god je bila teška, iskazala se i vrlina zajedništva svih sudionika društva. Nastavimo zajedništvo i u godinama ispred nas i pokažimo zajedništvo muzeja i posjetitelja, sadašnjih i budućih, putem Edukativne muzejske akcije. Pozovimo posjetitelje da aktivno sudjeluju u radu muzeja i kreirajmo programe zajedno s njima.
S ciljem aktivnog uključivanja posjetitelja svih dobnih skupina u rad muzeja tema 28. Edukativne muzejske akcije je „ZA(JEDNO), svi za muzej“.
Glavna okosnica teme je kreiranje muzejskog programa u suradnji s posjetiteljima uz stručnu pomoć djelatnika muzeja. Muzej poziva posjetitelje svih dobnih skupina da aktivno sudjeluju u radu i kreiranju programa tijekom travnja i svibnja.
Primjer aktivnog sudjelovanja: odrasle osobe, inače posjetitelji muzeja održavaju vodstvo po izložbama, srednjoškolci vode radionice koje su osmislili s muzejskim pedagogom/kustosom, osnovnoškolci organiziraju vlastitu izložbu u prostoru muzeja te na istoj rade vodstvo, predškolci koji su naučili čitati, čitaju priče primjerene njihovoj dobi, svojim prijateljima iz vrtića i drugo. Kreativnost je jedini uvjet!
Primjer digitalnog sudjelovanja posjetitelja: muzej odredi temu koju želi/može obraditi dok posjetitelji sami šalju materijal koji se objavi kao izložba, posjetitelji osmisle radne zadatke koje drugi posjetitelji popunjavaju, osmišljavanje nagradne igre i drugo.
Programi se prilagođavaju muzejima i mogućnostima koju imaju. Budimo kreativni i uključimo što više dionika društva u kojem djelujemo u rad muzeja. Uključimo ih aktivno u sudjelovanje u zaštiti i očuvanju, ali i prezentaciji kulturne i prirodne baštine Republike Hrvatske.

Objašnjenje teme 28. Edukativne muzejske akcije preuzmite ovdje.

Vaš HMD