Digitalna Noć muzeja

16. DIGITALNA NOĆ MUZEJA – 29.01. 2021.

Tema: ZADAĆE MUZEJA U UVJETIMA KRIZA/

PRVI POZIV NA PRIJAVU PROGRAMA  ZA NOĆ MUZEJA

Organizacijski tim Noći muzeja unutar Hrvatskog muzejskog društva, u okolnostima kada se većina  kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli u digitalnu kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, po sadašnjim uvjetima koji su prvenstveno vezani za epidemiološke mjere pandemije  Covida 19, nakon konzultacija s brojnom muzejskom zajednicom, suglasan je u potpunosti da se 16. NOĆ MUZEJA  održi kao DIGITALNA NOĆ MUZEJA, na način koji je imanentan vremenu i funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize.

Proteklih 15. godina Noć muzeja je obilježila upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći. Šesnaestu Noć muzeja planiramo realizirati gotovo potpuno na digitalnoj ravni – online, osim na onim lokacijama i sadržajima koji se mogu odvijati na otvorenom, ponovo u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Uspjehu Noći muzeja svih ovih godina, prvenstveno ste doprinijeli  Vi kolege muzealci i  atraktivni programi, tradicionalna muzejska publika i „nova publika“ , koja je dijelom generirana i iz manifestacije Noć muzeja. Posebnu zahvalnost dugujemo svim medijima,  pokroviteljima, partnerima i sponzorima, kao i svim gradovima, općinama i mjestima..

Jedan od naših najznačajnijih,  nezaobilaznih partnera u realizaciji Noći muzeja je HRT, koja je svih proteklih godina praćenjem nacionalne kulturne manifestacije  Noć muzeja u emisijama  različitih programskih formata, a posebno izravnim emitiranjima u PRIME TIME, pomogla organizatorima na afirmiranju manifestacije i hrvatskih muzeja, a time stvaranju pozitivnog  javno mijenja.

U tom smislu u suradnji s HRT, koja priprema poseban program za Digitalnu Noć muzeja, pozivamo sve muzejske i druge baštinske i obrazovne institucije da nam pošalju prijave svojih planiranih programa,  koji su tekući ili koje planiraju organizirati i prezentirati u Noći muzeja putem i koji će biti dostupni putem različitih digitalnih medija. Tamo gdje je to moguće i „u živo“, sukladno propisanim epidemiološkim mjerama zaštite.  HRT će izravnim uključenjima, već pripremljenim i ranije snimljenim programima ili programima koje muzeji već imaju, posvetiti svoju posebnu emisiju u Digitalnoj Noći muzeja.

Hrvatsko muzejsko društvo priprema Digitalnu Noć muzeja, unatoč globalnoj krizi izazvanoj pandemijom Corona virusa, obzirom da je manifestacija Noć muzeja u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, organizatori šesnaeste Digitalne Noći muzeja, nastojat će zajedno s hrvatskom muzejskom zajednicom omogućiti vjernoj publici da pretežito  virtualno uživa u  pripremljenim događanjima.

U tu svrhu molimo sve dosadašnje sudionike Noći muzeja te zainteresirane kolegice i kolege da ispune anketu o funkcioniranju muzeja u digitalnom okruženju kako bi nam priprema nadolazeće Noći muzeja bila jednostavnija. 

Anketu možete preuzeti ovdje.

NAPOMENA: U sljedećoj obavijesti dostavit ćemo Vam upute za prijavu programa na jedinstvenu digitalnu platformu  NOĆI MUZEJA.

 

                                                     HRVATSKO MUZEJSKO DRUŠTVO

 

Voditeljice manifestacije:                                                                      Predsjednica HMD

Vesna Jurić Bulatović                                                                                         Vlasta Krklec

vesnajb1505@gmail.com                                                                                   predsjednica@hrmud.hr

Dubravka Osrečki Jakelić                                                                                   Tajnica HMD 

dosreckij@gmail.com                                                                                         Sunčica Nagradić Habus

tajnica@hrmud.hr