23. EMA – Poziv na sudjelovanje

23. EDUKATIVNO MUZEJSKA AKCIJA

-

POZIV

 

Hrvatsko muzejsko društvo

Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju

poziva Vas na sudjelovanje u

23. edukativno-muzejskoj akciji

povodom Međunarodnog dana muzeja

pod nazivom

LAĐA

od 18. travnja do 18. svibnja 2018.

 

     23. Edukativno-muzejsku akciju povodom Međunarodnog dana muzeja obilježit će lađa. Muzeji su, u simboličnom smislu lađe pune različitosti i neizrecivog bogatstva skrivenog u muzejskim predmetima koje brižno čuvamo i ”prevozimo” po vodama današnjice za buduće naraštaje ”lađarica” i ”lađara”. Prisutne su u svakoj epohi ljudske prošlosti, upotpunjuju našu sadašnjosti te spremno čekaju plovidbu u budućnost.

Od prapovijesti do današnjih dana ljudi su neraskidivo vezani uz lađe. Monoksilima su istraživali život u vodama i oko njih. Uz rijeke, kao jedan od prvih ljudskih izvora života, nicale su zajednice i kulture kojima su voda i lađa bile izvor života i napretka. Lađe poznajemo iz brojnih biblijskih i antičkih priča koje su neiscrpan izvor ljudskih i umjetničkih inspiracija. Talasokracija je nepovratno promijenila tijek ljudske povijesti sve do novijeg doba. Brodovima su otkrivena nova prostranstva i kontinenti s kulturama koje su promijenile i obogatile Stari svijet te pokrenule novi vijek ljudske povijesti. Velike pomorske bitke i poznata iskrcavanja na obale mora obilježile su tijek povijesti i izazvale promjene neslućenih razmjera. Ribarenje i brodogradnja i danas su neizostavan su dio kulture i života našeg priobalja. Za biološku raznolikost naših voda važni su kukci koji se hrane i obitavaju uz njih. Oni su poput lađica i često nevidljivi ljudskom oku, ali prijeko potrebni za održavanje prirodne ravnoteže.

Znanjem i ljubavlju prema zajedničkoj kulturnoj baštini kroz radionice, igraonice, slušaonice, predavanja, vodstva i ostale sadržaje za djecu i mlade možemo ”ukrcati” muzejske predmete i krenuti na maštovito putovanje kroz vrijeme. Odaberite sami da li ćete ploviti prapovijesnom, antičkom, biblijskom, crkvenom, žitnom, mletačkom, Zvonimirovom, neretvanskom, svemirskom ili nekom drugom lađom. Imajte na umu da su one sredstvo istraživanja i stjecanja najvećeg ljudskog bogatstva i moći, a to je znanje!

Ukrcajmo se zajedno 18. travnja 2018. godine te sigurno zaplovimo na uzbudljivu avanturu našom kulturnom baštinom. Pozivamo Vas da ”iskrcavanje” proslavite s nama u petak, 18. svibnja 2018. godine na Starom gradu Dubovcu u Karlovcu na završnoj svečanosti koju organizira Vaš ovogodišnji domaćin Gradski muzej Karlovac.

Kao i svake godine za sve sudionike programa bit će otisnuta bogata programska knjižica s kuponima i plakati. Rok za prijavu Vaših programa je petak, 9. ožujka 2018. godine na e-mail adresu ladja23.ema@gmail.com, a rok za plaćanje refundacije je petak, 6. travnja 2018. godine. U prilogu Vam šaljemo obrazac prijave i izvješća. Za sva pitanja vezana uz 23. edukativno – muzejsku akciju možete nas kontaktirati na e-mail ladja23.ema@gmail.com ili broj telefona 047/615-980 (26) (Gradski muzej Karlovac, Matea Galetić).

Podsjećamo Vas da je, prema pravilima Akcije, knjižica (po cijeni od 10 kn) važeća ulaznica za vrijeme trajanja Akcije i ona vlasniku knjižice (djeci, učenicima, studentima) omogućuje besplatan ulaz u sve ustanove koje sudjeluju u Akciji, kao i najavljene programe u sklopu Akcije. Također, pozivamo Vas da u Vašim ustanovama obilježite Međunarodni dan muzeja dodatnim programima, vodstvima, produženim radnim vremenom i sl. Kao i do sada, svim posjetiteljima na taj dan omogućite besplatan ulaz, bez obzira na njihovu dob te imaju li knjižicu Akcije ili ne.

Želimo svim sudionicima 23. edukativno-muzejske akcije sretan put te sigurnu i uzbudljivu plovidbu našom kulturnom baštinom – lađom!

S poštovanjem,

Voditeljica 23. EMA-e:                                                                                                       Predsjednica Hrvatskog muzejskog društva:

Matea Galetić, magistra arheologije                                                                                  mr. sc. Vlasta Krklec, muzejska savjetnica

Muzejska pedagoginja i kustosica GMK

 

Poziv na sudjelovanje u 23. EMA-i preuzmite ovdje.

Prijavni obrazac za 23. EMA-u preuzmite ovdje.

Obrazac izvješća preuzmite ovdje.