(Hrvatski) 24. EMA Završna svečanost

24. EMA: (PRE)HRANA

ZAVRŠNA SVEČANOST

Dragi suradnici, posjetitelji, prijatelji i ljubitelji muzeja,

Vjerujemo da kultura i umjetnost nikad nisu imali okus bolji nego u mjesecu koji je za nama.
Od 18. travnja više od 60 muzeja galerija i drugih kulturnih ustanova pokazalo je da je hrana dobar izvor energije, užitka, ali i razlog okupljanja, učenja i druženja. Time ste se svi uključili u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja i čestitam Vam na uspješnim programima.

A sada je vrijeme za veliku završnu svečanost!

Pozivamo Vas da Međunarodni dan muzeja provedete s nama i dođete 18. svibnja u Galeriju Mijo Kovačić (Zrinski trg 9, Koprivnica) gdje smo pripremili program za veliku završnicu 24. Edukativne muzejske akcije koju organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju.

Međunarodni dan muzeja donosi nam brojne programe i slobodan ulaz u muzeje i galerije 18. svibnja 2019. godine, a mnogi će organizirati završne svečanosti u svom muzeju. Mi Vam donosimo program svečanosti u Koprivnici gdje dan započinjemo velikim Tradicijskim podravskim doručkom ispred Galerije Koprivnica (Zrinski trg 9).

9,00  Tradicijski podravski doručak
U Podravini, poznatoj kao kraju u kojem se ukusno i fino jede, tradicijski podravski doručak fruštik jedan je od obroka koje su pripremale bake, a danas se spominje kao dio zdravog obroka. Za fruštik su pripremale tople, svježe pripremljene obroke poput raznih kaša, jela od tijesta, prežgane juhe ili žganci. Podravski doručak je važan obrok i dio tradicijske podravske kuhinje, a za ovu prigodu pripremljen je prema receptima Podravkinog tima koji su nastali kao rezultat suradnji s Muzejom grada Koprivnice

10,00 Fini koncert: kvartet saksofona Umjetničke škole Fortunat Pintarić

10,30 Izvlačenje sretnih dobitnika nagradne igre 24. Edukativne muzejske akcije

11,00 Menu Folk Lore ili „Što je kuha u čarobnjakovoj kuhinji?“
Radionica o povezanosti hrane i magije kroz povijest te predaje o magičnim stvorenjima uz kušanje canapea bogova Janusa i Prijapa te božica Ceres i Hekate i namaza od crnog graha poznatog kao „suze naših neprijatelja! Za slatki kraj akcije isprobajte puding od orhideja, gladijator tortu i lucifer parfe od tamne čokolade i čilija. Folk Lore Menu s vama i za vas pripremaju polaznici Obrtničke škole Koprivnica zajedno sa svojim mentorima.

Nakon od 9 sati do 21 sat moguće je razgledati stalni postav Muzeja grada Koprivnice, Galeriju Mijo Kovačić, Galeriju Koprivnica s izložbom Romana Baričevića te Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama i izložbu Skriveno blago naivnih majstora.

Veselimo se vašem dolasku!