Održani 8. susreti Sekcije restauratora i preparatora HMD-a

8 susreti slika za web

 

 

 

 

 

 

8. susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva održani su u Gradskom muzeju Sisak 5. i 6. svibnja 2016. uz sudjelovanje 50 kolega iz hrvatskih muzeja.

 

Prvi dan programa se sastojao od šest predavanja različite problematike i aspekata konzervatorsko-restauratorske struke, aktualnog sata u sklopu kojeg se razgovaralo o temama važnim za napredak i status struke, izložbe plakata te izbora i proglašenja ovogodišnjeg najboljeg plakata čijoj je autorici Slađani Latinović dodijeljena nagrada. U Gradskom muzeju Sisak je predavanjima prethodila edukativna radionica za djecu maštovitog  naslova „Restauracija za neznalice“  čime se nastavlja neposredna suradnja s pedagoškim odjelima muzeja započeta prošle godine u Muzeju grada Splita. Prvi dan Susreta završio je upoznavanjem bogate povijesti Siska uz vodstvo Marijana Bogatića.

 

Drugi dan Susreta rezerviran je za studijski izlet te smo posjetili Utvrdu Stari grad s kojom nas je upoznao Marijan Bogatić. Slijedio je posjet parku skulptura Željezare Sisak uz vodstvo Ivane Miletić Čakširan i Nevena Peke koji su nam predstavili planove za obnovu skulptura  i revitalizaciju samog Parka. Uslijedio je posjet vidikovcu i spomeniku Gordanu Ledereru te Hrvatskoj Kostajnici.  Mirjana Lahovsky-Žličarić kratkim predavanjem predstavila je zanimljivu povijest razvoja Hrvatske Kostajnice kao i obnovljeni Stari grad Zrinski. Svaka od ovih lokacija začudno je povijesno i kulturno odredište.

 

Na kraju još jednih uspješno održanih Susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a, uz zahvale svim sudionicima, preostaje dogovor za novi susret slijedeće godine.