Konferencija Sigurnost kulturne baštine – SIGART 2018.

 SIGURNOST KULTURNE BAŠTINE SIGART 2018

Sig-ARt-2018_600x132

 

Sigurnost kulturne baštine SIGART 2018. naziv je međunarodne konferencije, koja će se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Varaždinske županije, održati u Varaždinu 18. listopada 2018. godine. Konferencija se održava u organizaciji Hrvatskog instituta za urbanu sigurnost i časopisa Zaštita.

Konferencija SIGART prvi je puta održana 2014. kada smo se fokusirali na strana iskustva u zaštiti kulturne baštine dok ćemo ovoga puta najveću pozornost posvetiti domaćim temama; od najvećih rizika koji prijete kulturnoj baštini, prepoznavanja lažnih umjetnina, povrata opljačkanih umjetnina, ugroza od prirodnih katastrofa, do fizičko-tehničke zaštite muzejskih institucija i lokaliteta kulturne baštine, utjecaja turizma na kulturnu baštinu i mnogih drugih.

Godina 2018. proglašena je Europskom godinom kulturne baštine u kojoj se naglasak stavio na europsko bogatstvo kulturne baštine u svrhu podizanja svijesti o društvenoj i gospodarskoj važnosti kulturne baštine. Kroz godinu će biti niz inicijativa i događaja diljem Europe kako bi se šti više ljudi uključilo u osvještavanje važnosti kulturnog naslijeđa, a konferencija SIGART također ima takvu intenciju. Kulturna baština oblikuje naš identitet i svakodnevni život, okružuje nas u europskim gradovima, prirodnim pejzažima i arheološkim nalazištima, a pored toga generira rast i radna mjesta u gradovima i regijama. Europa kao regija čini gotovo polovicu Svjetske baštine koja je na popisu UNESCO-a.

Europska komisija je ocijenila da je kulturna baština zaslužila Europsku godinu u 2018. godini obzirom na to da su kulturna blaga pod prijetnjom te da se dio baštine namjerno uništava u ratnim zonama. U Europskoj godini kulturne baštine osvijestit će se i potreba da države članice i EU trebaju dodijeliti više sredstava za zaštitu svoje kulturne baštine.

Stoga, rezervirajte 18. listopada za 2. konferenciju Sigurnost kulturne baštine.

Prijavnicu možete ispuniti ovdje.

Cijeloviti poziv Konferencije preuzmite ovdje.