Održano medijsko predstavljanje Noći muzeja

PREDSTAVLJANJE  NOĆI MUZEJA 2019.

MUZEJ MIMARA, 29. SIJEČNJA 2019.

U utorak 29. siječnja u Muzeju Mimara održano je predstavljanje i konferencija za medije Noći muzeja 2019, s početkom u 11:00 sati. Tema ovogodišnje Noći muzeja je Muzeji - inovacije i digitalna budućnost te je svoj doprinos manifestaciji dalo preko 200 sudionika. Konferenciju za novinare vodila je Sunčica Habus, tajnica Hrvatskog muzejskog društva, koja je pozdravila sve okupljene, posebno visoke dužnosnike, posebnu izaslanicu gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Jelenu Pavičić Vukičević, potpredsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Frana Paraća, velikog prijatelja Noći muzeja akademika Zvonka Kusića te predstavnike Hrvatske gospodarske komore Split. Uslijedilo je emitiranje promotivnog tv spota Noći muzeja.

U ime domaćina okupljene je pozdravila ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković – Bukovčan. U ime organizatora Hrvatskog muzejskog društva obratila se predsjednica Društva Vlasta Krklec koja se zahvalila financijerima manifestacije te vjernim sponzorima i partnerima. U ime gradonačelnika Grada Zagreba okupljene je pozdravila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je naglasila da je Noć muzeja na neki način postala kruna muzejskog rada. Istaknula je uspjeh brojnih zagrebačkih muzeja u provođenju brojnih europskih projekata, od kojih su mnogi vezani upravo uz digitalizaciju.

Uslijedilo je obraćanje voditeljica manifestacije Noći muzeja Dubravke Osrečki Jakelić i Vesne Jurić Bulatović. Gđa Osrečki Jakelić iznijela je presjek ovogodišnjih programa te uspjeh brojnih sudionika u razvijanju ovogodišnje teme. Napomenula je kako je tema digitalizacije i više nego aktualna jer je muzeji i baštinske ustanove provode kroz svakodnevno djelovanje.

Sudionici Noći muzeja također su imali priliku prezentirati svoje programe, Gradski muzej Buje koji se istaknuo izložbom o prvom digitronu, Muzej vučedolske kulture, Tiflološki muzej u Zagrebu te HGK – Split.

Kako se pojam digitalnog doba i inovacija najčešće povezuje s mladima, ulogu mladih u stvaranju muzejske publike te u kulturi uopće pojasnio je Nenad Bakić, s Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Službeni dio konferencije zaključio je potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Frano Parać, naglasivši kako je HAZU osobito ponosan na dugogodišnje prijateljstvo koje Akademija i Noć muzeja njeguju. Čestitao je organizatorima na ponovno odlično odrađenom poslu te rekao da ne sumnja da će i ovogodišnja Noć muzeja biti vrlo uspješna.

Na kraju konferencije Vesna Jurić Bulatović pozvala je sve okupljene na Svečano otvorenje Noći muzeja u petak, 01. veljače u Muzej suvremene umjetnosti, s početkom u 17:30 sati.

Prezentacija i konferencija je  završila je druženjem u Caffe Gymnasiumu.

2s  1s  4.  3.s