Održan 4. Kongres muzealaca Hrvatske!

Hrvatsko muzejsko društvo organiziralo je  IV. Kongres muzealaca Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem u Gradskom muzeju Vukovar od 11. do 14. listopada 2017. pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.

Kongres je svečano otvoren 11. listopada 2017. uz pozdravne govore ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar Ruže Marić i predsjednice Hrvatskog muzejskog društva Vlaste Krklec, dogradonačelnika Grada Vukovara Marijana Pavličeka i višeg savjetnika za kulturu i sport Vukovarsko-srijemske županije Grge Krajine, te državnog tajnika Ministarstva kulture RH Ivice Poljička.

HMD organizira kongres muzealaca svake treće godine, prvi i drugi su održani u Zagrebu, a treći u Opatiji. Ove godine za kongres u Vukovaru prijavljeno je 130 sudionika iz 30 gradova Hrvatske i inozemstva, što potvrđuje veliku zainteresiranost naše muzejske struke da prezentira svoju široku i bogatu djelatnost. Tema ovogodišnjeg kongresa bili su muzejski fundusi, pa je upravo po toj temi i pristiglo najviše stručnih radova. Također su bile zanimljive i teme iz područja zaštite građe i muzejske dokumentacije, muzejske edukacije, međumuzejske i međunarodne suradnje, izložbene djelatnosti i novih stalnih postava, marketinga i promotivnih aktivnosti muzeja, te upravljanja muzejima i njihovoj strategiji razvoja. U programu kongresa održan je Okrugli stol na temu „Manifestacije u muzejima “, posterska priopćenja, zatim predstavljanja najnovijih izdanja Hrvatskog muzejskog društva i predstavljanje sponzora koji redovito prate rad i aktivnosti HMD-a. Po završetku kongresa održana je stručna ekskurzija razgledom Muzeja vučedolske kulture i lokaliteta Vučedol, te Muzeja grada Iloka i Parka prirode Kopački rit.

HMD i Organizacijski odbor kongresa izražava veliko zadovoljstvo po odazivu i uspješnosti muzejskog skupa, te srdačno zahvaljuje svim sudionicima kongresa, domaćinima, sponzorima i partnerima te Pokrovitelju.

mr.sc. Vlasta Krklec, predsjednica HMD