Održavanje 25. Edukativne muzejske akcije

 

Poštovane i drage kolegice i kolege,

u ovim izvanrednim i teškim situacijama nadamo se da ste ipak dobro i da se čuvate sukladno odlukama Civilnog stožera.

Svima vama čiji su muzeji i galerije stradali u strašnom potresu, želimo brz oporavak u ovim nesagledivim štetama!

S obzirom na ovu situaciju, kada ne znamo do kada će izvanredno stanje trajati, niti nam na to nitko za sada ne može odgovoriti, svjesni smo da će mnogi naši planirani programi biti odgođeni ili ih neće biti moguće realizirati.

Međutim, HMD kao organizator 25. EMA-e, započeo je program u planiranim rokovima u normalnim okolnostima (prije epidemije i potresa), tako da su prikupljeni vaši podaci iz 63 muzeja (48 muzeja iz drugih regija Hrvatske, 15 iz Zagreba) , odrađene su ilustracije, priprema i tisak, kako bi sve dobili u planirano vrijeme.

Međutim ovaj strašni scenarij nitko nije mogao predvidjeti….

Stoga predlažemo da ovaj program svaki sudionik odradi sukladno svojim mogućnostima, naravno kada se za to steknu uvjeti u ovoj godini.

Oni koji neće biti u takvoj mogućnosti  zbog šteta koje su prouzročile zatvaranje muzeja, te im slijedi rješavanje egzistencijalnih problema, naravno da se neće moći uključiti, što je sasvim razumljivo (ili će možda pronaći neka druga prihvatljiva rješenja).

Zbog izvanrednih okolnosti nažalost u ovogodišnjoj Akciji neće moći sudjelovati Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatski školski muzej, Hrvatski povijesni muzej i Muzej grada Zagreba. Kolegama želimo što skoriji povratak u njihove muzeje i normalizaciju uvjeta rada.

Ovom prilikom najsrdačnije zahvaljujemo domaćinu ovogodišnje EMA -e, Muzeju grada Šibenika i kolegama Željku Krnčeviću i Ivani Vučinović  na uloženom velikom trudu i entuzijazmu u pripremi ove „izvanredne” Edukativno-muzejske akcije, koja se u ovih 25 godina provodi u novim okolnostima i izvanrednim uvjetima.

Kolegica Ivana vas je osobno kontaktirala u svezi navedenog, te programski materijali uskoro stižu na vaše adrese.

Knjižicu 25. EMA-e možete preuzeti  ovdje.

Plakat 25. EMA-e možete preuzeti ovdje.

Tekst dopisa možete preuzeti ovdje.

Želimo puno uspjeha u vašem radu, te sretne Uskršnje blagdane!

 

Srdačan pozdrav i čuvajte se!

Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva