Priopćenje za medije: Digitalna Noć muzeja

Hrvatsko muzejsko društvo

 DIGITALNA NOĆ MUZEJA – 29.siječnja 2021.

 

Sudjelovanje u šesnaestoj  po redu Noći  muzeja, prijavio je 171. sudionik,  muzejska, baštinska ili obrazovna institucija, što organizatore i sudionike ovogodišnjeg digitalnog izdanja Noći muzeja, iznimno raduje i potvrđuje opravdanost kreiranja kulturnih sadržaja  i komuniciranja tih sadržaja publici i najširoj javnosti i u otežanim uvjetima.

U okolnostima globalne krize proteklih mjeseci izazvane pandemijom covida 19,  u Hrvatskoj i razornim  potresom u Zagrebu, a nedavno u  Petrinji, Sisku i Glini,  većina muzejskih i sličnih kulturnih događanja preselila se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, sukladno epidemiološkim mjerama i nakon teških stradanja muzeja u potresu.    Organiziranje  Digitalne  Noći muzeja, iskazuje se veliki interes brojnih sudionika i najšire javnosti za sadržajima koje su muzejske i druge institucije proteklu godinu kreirale i nudile javnostima putem digitalnih medija. Na taj način, ljubitelji muzejskih i ostalih programa moći će u Digitalnoj Noći muzeja od 18.00 -23.00 sati,  pretraživati atraktivne sadržaje putem digitalne platforme nocmuzeja.hr , kao i putem društvenih mreža, digitalnih aplikacija i stranica pojedinih ustanova. Također, atraktivnosti događaja doprinijet će i HRT, koja priprema poseban program na HTV u kojima će predstaviti najatraktivnije  virtualne programe  i sadržaje u hrvatskim i nekim inozemnim muzejima.

Proteklih 15. godina Noć muzeja je obilježila upravo masovnost  posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći. Kako je manifestacija Noć muzeja u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja proteklih godina,  organizatori šesnaeste po redu Noći muzeja  ukazuju na značenje opstojnosti muzeja u uvjetima globalne krize,  te će zajedeno s hrvatskom muzejskom zajednicom omogućiti vjernoj publici da sudjeluje i uživa u virtualnim izdanjima  pripremljenih događanja.

Uspjehu Noći muzeja svih ovih godina, doprinijele su brojne muzejske, baštinske, znanstvene i obrazovne institucije,  kreirajući  atraktivne programi, koji su privlačili kako  tradicionalnu muzejsku publika tako i „novu publiku“, koja je dijelom potekla i nastala i na programima  Noći muzeja.  Organizatori posebnu zahvalnost duguju svim medijima,  pokroviteljima, partnerima i sponzorima, kao i svim gradovima, općinama i mjestima koji su  i ove godine potvrdili važnost opstojnosti ove kulturne manifestacije.

Priopćenje za medije preuzmite ovdje.

www.nocmuzeja.hr

www.hrmud.hr