11. skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem: 23. – 25.09.2020., Šibenik

11. skup muzejskih pedagoga Hrvatske

s međunarodnim sudjelovanjem

NOVO NORMALNO

Muzejska edukacija u izazovnim vremenima

23.-25.09.2020.

Muzej grada Šibenika, Gradska vrata 3, Šibenik

Poziv

Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, u suradnji s Muzejom grada Šibenika, poziva Vas na sudjelovanje u radu 11. skupa muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem.

Skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem organizira se 11. put s ciljem stručnog okupljanja, raspravljanja o profesionalnim izazovima i primjerenim odgovorima na njih, razmjene iskustva i savjeta, usavršavanja kompetencija, te efikasnijeg povezivanja i umrežavanja kolegica i kolega koji su aktivni u muzejskoj edukaciji. U skladu s vremenom i okolnostima u kojima smo se našli ove godine, temom Novo normalno željeli bismo dotaknuti snalaženja, probleme i otkrivenja na koje smo nailazili tijekom proteklih mjeseci, ali i mogućim izazovima koji nas očekuju u vremenu pred nama.

S iskustvom koje smo doživjeli i s najavama o mogućim sličnim situacijama u narednom periodu, suočeni smo sa zatvorenim muzejima, neizvjesnošću, novim pravilima, nevidljivom publikom, komunikacijom online alatima i društvenim mrežama, virtualnim sadržajima i aktivnostima na daljinu. Od početne zbunjenosti i zatečenosti, s novim izazovima razvila su se vrlo raznolika rješenja te su se kreativno istraživale mogućnosti dopiranja do publike i kvalitetne interakcije s njom.  Fraza „novo normalno“ implicira nužno prilagođavanje nekim novim obrascima ponašanja, a iz kojih dugoročnije mogu proizići i nove navike u društvu. Možemo li zadovoljiti potrebe i te nove navike korisnika u sadašnjim uvjetima? Trebamo li razmišljati o novoj strategiji obraćanja korisnicima i organizacije djelovanja u muzejsko edukaciji? Moraju li muzeji biti još vidljiviji, privlačniji i dostupniji – u realnom i virtualnom obliku – na koji način, do koje mjere i s kojim resursima? Javljaju li se s navedenim izazovima novi pritisci ili prepreke, odnosno otvaraju li se nove mogućnosti i povoljnije okolnosti u muzejskoj edukaciji? Ovo su neka od pitanja što ih možemo postaviti u nepredvidljivim i izvanrednim okolnostima koje trenutno uvjetuju djelovanje muzejske edukacije. Iskustva, savjeti i praktična rješenja koje možemo prezentirati i međusobno podijeliti pripomoći će da kvalitetnije i s više samopouzdanja odgovaramo na izazove koji nas očekuju te da dalje podižemo razinu stručnog rada i otkrivamo nove mogućnosti u praksi, neovisno o duljini trajanja „novog normalnog“.

Zbog svih poznatih razloga, ove godine organizacija skupa kreće nešto kasnije i u reduciranijim mogućnostima pa će koncept Skupa biti malo drugačiji – predviđena su samo posterska izlaganja, te plenarna izlaganja i radionice s ciljem stručnog usavršavanja, koje se boduje pri napredovanju u stručnim zvanjima. Daljnje i opširnije informacije o programu poslat ćemo naknadno.

Vaše sudjelovanje možete prijaviti do 10.07.2020. na adresu pedagozi@hrmud.hr s naznakom Prijava za sudjelovanje na Skupu.

Obrazac za prijavu sudjelovanja možete ovdje.

Sva prijavljena izlaganja bit će prihvaćena, a sažeci će biti predstavljeni u Knjizi sažetaka, dostupnoj svim sudionicima Skupa.

Predviđeno je da izlaganja sa Skupa budu objavljena u Zborniku radova 11. skupa.

 

Mjesto održavanja

Muzej grada Šibenika, Gradska vrata 3, Šibenik

 

Kotizacija

  • rana kotizacija: 550,00 kn
  • rana kotizacija za članove Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a s plaćenom članarinom za HMD: 450,00 kn
  • redovna kotizacija: 600,00 kn
  • kotizacija na dan Skupa: 700,00 kn

Kotizacija uključuje: sudjelovanje u radu Skupa, radni materijal, potvrdu o sudjelovanju na Skupu, knjigu sažetaka radova, osvježenje u pauzama, svečanu večeru, radni dio Skupa na terenu. Ručkovi tijekom trajanja Skupa neće biti organizirani.

Rok za uplatu rane kotizacije je 04.09.2020. Nakon tog datuma uplaćuje se iznos redovne kotizacije.

Način plaćanja iz Hrvatske:

Općom uplatnicom na Hrvatsko muzejsko društvo, IBAN HR9223600001101471641.

Način plaćanja iz inozemstva:

Hrvatsko muzejsko društvo, prijenosom banke ZAGREBAČKA BANKA ZAGREB, Hrvatska,

IBAN HR9223600001101471641, SWIFT ADRESA: ZABAHR2X

Prilikom uplate potrebno je upisati naznaku uplate – za 11. skup muzejskih pedagoga, s imenom i prezimenom sudionika, nazivom institucije.

Za potrebe izdavanja e-računa, molimo javiti se tajnici HMD-a na: tajnica@hrmud.hr

 

Službeni jezik

Rad Skupa odvijat će se na hrvatskom jeziku te nije predviđeno prevođenje na drugi strani jezik. Moguće je izlagati i na slovenskom, srpskom, bošnjačkom, crnogorskom te makedonskom jeziku. Sažeci radova bit će objavljeni na jeziku izlaganja. Članci u Zborniku 11. skupa bit će objavljeni na jeziku izlaganja.

 

Otkazivanje sudjelovanja

Otkazivanje sudjelovanja uz povrat punog iznosa kotizacije moguće je do 11.09.2020., isključivo uz pismeno obrazloženje. Nakon tog datuma povrat kotizacije neće biti moguć.

 

Informacije o smještaju u Šibeniku za vrijeme Skupa i stručnoj ekskurziji bit će poslani naknadno.

 

Kontakt

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem e-maila na adresi pedagozi@hrmud.hr

 

Organizacijski odbor

Vlasta Krklec, predsjednica HMD-a, muzejska savjetnica

Paško Rakić, dogradonačelnik Grada Šibenika

Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika

Ivana Vučinović, voditeljica muzejskih radionica Muzeja grada Šibenika

Renata Brezinščak, Hrvatski prirodoslovni muzej, muzejska pedagoginja savjetnica

Jelena Hotko, Hrvatski povijesni muzej, viša muzejska pedagoginja

Sunčica Nagradić Habus, tajnica HMD-a

Danko Dujmović, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, muzejski pedagog