29. Edukacijska muzejska akcija: Muzeji i STEAM

29. EDUKATIVNA MUZEJSKA AKCIJA

– Muzeji i STEAM?!

16.4.2024. – 18.5.2024.

Što je STEAM?
STEAM je skraćenica koja je zamijenila skraćenicu STEM (koji obuhvaća znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku), a obuhvaća znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost i matematiku. ART (na eng.) odnosi se na ples, fotografiju, slikanje, pisanje, dizajn.
STEM, pojam koji je prije desetak godina ušao i u hrvatski rječnik, vezan je uz obrazovnu politiku koja nastoji staviti naglasak na prirodnim znanostima. Krajem 20. stoljeća globalno je došlo do velikog deficita radne snage s obrazovanjem u STEM području te su brojne države pokrenule obrazovne programe koje se orijentiraju na STEM područje učenja. Takva politika rezultirala je redukcijom obrazovnih programa vezanih za umjetnička i humanistička područja i nedovoljnim financiranjem tih područja.
Zadnjih nekoliko godina, na globalnoj razini, nastoji se integrirati umjetničko područje u STEM područje, a polako takva obrazovna politika počinje se isticati i u Hrvatskoj. Cilj ovakvog, sveobuhvatnog obrazovanja (moglo bi se reći renesansnog čovjeka) stvoriti je dovoljno kompetentnu radnu snagu sa znanjem STEM-a, ali i znanjem „mekih“ vještina kao što su empatija, načini komuniciranja, upravljanje, rad u timovima.
Muzeji općenito obuhvaćaju, čuvaju i izlažu predmete iz različitih područja ljudske djelatnosti i svojim načinom rada prirodno su orijentirani timskom radu i suradnji različitih struka. Također, muzeji su isprepleteni s brojnim znanostima – dobrim djelom humanističkim i društvenim, ali također i prirodnim i tehnološkim.
Muzeji su čuvari baštine, ali također i pokretači inspiracije za stvaranjem nečeg novog, pogledom u prošlost daju uvide u budućnost. Cilj nam je s temom Muzeji i STEAM?! pokazati povezanost između prirodnih i humanističkih i društvenih znanosti. Želimo pokazati da humanističke i društvene znanosti nisu odvojene od prirodnih i tehnoloških, već čine sveobuhvatnu cjelinu. Neka od zanimanja koja upotrebljavanju STEAM vještinu su arhitekti, grafički dizajneri, konzervatori, urbanisti, arheolozi, produkt dizajneri, inženjeri zvuka. Upravo su to brojna zanimanja koja se nalaze u muzejima i kulturnim institucijama ili muzeji s njima usko surađuju. Muzeji su zapravo živi primjer STEAM obrazovanja.
Kako pokazati upravo tu usku suradnju i približiti poruku 29. EMA-e posjetiteljima?
Npr. pokazati spoj tehnološkog razvitka i društvenih promjena,napraviti eksperiment ili pokus, ispričati priču o predmetu iz različitih aspekata (u suradnji s vanjskim suradnicima poput fakulteta, udruga koje se bave STEM obrazovanjem, institucijama u kulturi i obrazovanju, privatni sektor).
Tema promiče suradnju i s kolegama kustosima unutar institucije, kako i suradnju s drugim institucijama (instituti, fakulteti, drugi muzeji, itd. ).

Vremensko trajanje 29. Edukativne akcije: 16.4.2024.-18.5.2024. (obilježavanje Međunarodnog dana muzeja)

U sklopu akcije tiskat će se knjižice koje posjetitelji mogu nabaviti po povoljnoj cijeni (2 eura) te u vremenu trajanja Akcije mogu posjetiti sve muzeje koji su u knjižici.
Akcija će se realizirati različitim događanjima – vodstva, radionice, društvena igra.
Glavno događanje održat će se 18.5. 2024. (na Međunarodni dan muzeja) kada bi muzeji bili otvoreni za sve posjetitelje, te svi posjetitelji imaju besplatan ulaz.
Održat će se press konferencija o obilježavanju Međunarodnog dana muzeja i samoj akciji koja obuhvaća sve muzeje u Hrvatskoj.
Taj cijeli dan održavat će se radionice, vodstva, tombola, prigodna prodaja hrane i pića, a navečer će se održati koncert.