Konferencija za medije Noći muzeja: 27. siječanj 2020., Muzej Mimara

sova vizual

S OSOBITIM ZADOVOLJSTVOM VAS POZIVAMO

na Konferenciju za medije,

u  ponedjeljak, 27. siječnja 2020. u 12.00 sati.

Konferencija će se održati u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb.

 Ovogodišnja Noć muzeja održat će se 15. put po redu u cijeloj Hrvatskoj, a zajednička tema je Velike obljetnice hrvatskih muzeja. Ova kulturna manifestacija započela je 2005. godine s nekoliko zagrebačkih muzeja, da bi tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Važno je istaknuti da će 15. Noć muzeja obilježiti brojne obljetnice hrvatskih muzejskih i drugih baštinskih ustanova, a posebno dvije velike: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt  u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.

Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije jest promocija muzeja i muzejske struke te stvaranje Nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja „otkrili“ muzeje, da bi kasnije postali stalna publika.

Također, cilj organizatora je komuniciranje javnostima različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja… do  mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta. Primjena digitalnih tehnologija otvorila je neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja.

Manifestaciju Noć muzeja u proteklim su godinama gradili muzealci svojim programima, publika koja je iz godine u godinu podržavala manifestaciju, ukupna javnost, mediji i partneri. Na temelju brojnih anketa, istraživanja stavova posjetitelja hrvatskih muzeja te kvalitetne evidencije posjeta muzejima i drugim baštinskim ustanovama, može se reći da je više od 5.000.000 posjetitelja pohodilo hrvatske muzeje proteklih 15 godina održavanja manifestacije Noć muzeja.

Noć muzeja 2020. održat će se u petak, 31. siječnja 2020. godine od 18.00 sati do 01.00 sat poslije ponoći u više od 210 muzeja, galerija i ustanova u kulturi u više od 100 hrvatskih gradova, općina i mjesta.

Značajnu potporu manifestaciji Noć muzeja svih ovih godina pružili su Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb, HAZU, partneri i sponzori: Turistička zajednica grada Zagreba, Europlakat, Jutarnji list, HRT, HDS ZAMP, Klasik TV, Zagrebačka pivovara, Zagrebački holding i ZET te brojni suradnici i prijatelji Noći muzeja.

Poziv na Konferenciju za medije preuzmite ovdje.

Hrvatsko muzejsko društvo

Za Noć muzeja, voditeljice i organizatorice:

Dubravka Osrečki Jakelić

Vesna Jurić Bulatović

Vlasta Krklec, predsjednica HMD

Sunčica Nagradić Habus, tajnica

 

Potvrde dolaska na e-mail adresu: tajnica@hrmud.hr