Novi broj Vijesti muzealaca i konzervatora 2019.

Drage čitateljice i čitatelji časopisa VMK,

U ovom broju za 2019. godinu prezentirano je nekoliko zanimljivih stručnih priloga, te godišnje aktivnosti Hrvatskog muzejskog društva.

U stručnim prilozima prezentirana je izložba „Slava njima – slava svima, ki umiru slično njima!“, koja je primjer međumuzejske suradnje Muzeja triljskog kraja i Muzeja Domovinskog rata u Splitu, a organizirana je povodom obilježavanja 27. obljetnice okupacije grada Vukovara.

Antonija Dejanović i Klementina Batina napisale su osvrte na Dane europske baštine organizirane u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu i u dvorcu Oršić u Bistri, kao dobre primjere kako kulturnu baštinu približiti publici na zanimljiv i poseban način.

Mirjana Margetić i Nikolina Rusac predstavile su novu manifestaciju za novu publiku s bogatim stručno – edukativnim i interaktivnim sadržajima – „Dani rukotvorina” u Etnografskom muzeju Istre, održanih u rujnu 2019.

 

Renata Brezinščak govori o zanimljivoj temi društvenih mreža u muzejskoj djelatnosti, naglasivši fenomen društvenih mreža i njihovu važnost, te neophodnu primjenu u muzejima danas.

Iz programa Hrvatskog muzejskog društva navodimo Godišnje nagrade HMD za 2018. godinu, te Nagradu za životno djelo, Noć muzeja 2019., 24. Edukativno-muzejsku akciju (Pre)hrana, te osvrt na 11. Susrete restauratora i preparatora HMD.

HMD je dodijelilo osam Godišnjih nagrada, te tri posebna priznanja za muzejska ostvarenja u 2018. godini. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Malini Zuccon Martić, muzejskoj pedagoginji – savjetnici u mirovini Muzeja za umjetnost i obrt.

Noć muzeja 2019. privukla je 250.000 posjetitelja na 230 lokacija u 120 gradova i općina, te se još jednom potvrdila kao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj.
Maša Zamljačanec, voditeljica 24. Edukativno-muzejske akcije pripremila je opsežno izvješće o akciji (Pre)hrana na temelju pristiglih informacija sudionika.

Mirta Pavić i Slađana Latinović pripremile su osvrt na 11. Susrete restauratora i preparatora HMD koji su održani u Lošinjskom muzeju uz brojne aktivnosti ove struke.
Sjećamo se dvoje zaslužnih muzealaca koji su nas napustili u protekloj godini: Vlade Horvata i Zdravka Dvojkovića, oboje vezanih za rad u Gradskom muzeju Vukovar.

Na kraju želimo zahvaliti Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba na kontinuiranoj financijskoj potpori za izdavanje našeg stručnog časopisa.
HMD se ovom prilikom najsrdačnije zahvaljuje svima koji su svojim nesebičnim zalaganjem doprinjeli ostvarenju naših izdanja VMK do danas. Veliko hvala kolegici Lidi Roje Depolo na uspješnom uredništvu od 2009. do 2017. godine, te kolegici Silviji Brkić Midžić, urednici prošlogodišnjih VMK 2018.

Srdačno
Vlasta Krklec, predsjednica HMD

 

PDF Vijesti muzealaca i konzervatora 2019.  -> 3D Flipbook verzija

PDF Vijesti muzealaca i konzervatora 2019.  -> PDF