Održan je 9. skup muzejskih pedagoga

Grad Varaždin i Gradski muzej Varaždin bili su domaćini 9. skupa muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem koji se u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture održavao od 28. – 30. rujna 2016. godine. Na Skupu je sudjelovalo 73 sudionika (ne samo muzejskih pedagoga, već i kustosa, ravnatelja muzeja, sveučilišnih profesora, nastavnika te ostalih stručnjaka kojima je edukacija u muzejima područje od interesa). Održano je ukupno 50 izlaganja, od čega 4 pozivna i 10 posterskih izlaganja.

Tema Skupa je bila „Edukacija – izazovi i rješenja novoga doba“, a u prvom planu je bio pristup različitim dobnim skupinama posjetitelja (predškolcima, osnovnoškolcima, srednjoškolcima i ostalima) pa je skup bio podijeljen na 4 tematska bloka. Izlagači su predstavili svoja iskustva u radu s različitim dobnim skupinama i profilima posjetitelja, probleme i izazove s kojima se susreću te moguća rješenja i načine ostvarivanja što kvalitetnije komunikacije.

U sklopu Skupa organizirani su razgled povijesne jezgre Varaždina, te posjeti muzejskim postavima i izložbi Varaždin pod krunom Habsburgovaca uz stručna vodstva kolega iz Gradskog muzeja Varaždin. Uz to su sudionicima bili prezentirani edukativni programi koji se provode u pojedinim odjelima Gradskog muzeja Varaždin.

Skup je zaključen stručnim terenskim obilaskom Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice i arheološkog lokaliteta u Varaždinskim Toplicama uz prezentaciju i demonstraciju edukativnih programa koji se provode in situ, te radionicom za same sudionike Skupa pod nazivom Rimske igre.