Završno izvješće Noći muzeja 2019

Logo - minijatura

 Hrvatsko muzejsko društvo organiziralo je 14. Noć muzeja u petak, 01. veljače 2019. u kojoj su uz muzeje te galerije sudjelovale i druge baštinske institucije, arhivi, knjižnice, centri za kulturu, obrazovne institucije, udruge te mnogi drugi.  Ovogodišnje manifestacija realizirana je na više  od 230 lokacija u 120 gradova i općina. Broj posjetitelja u Noći muzeja obrađen je na temelju pristiglih izvješća sudionka i iznosi preko 250.000 posjetitelja.

Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema Inovacije i digitalna budućnost, koja je kao i prošlih godina potaknula je izniman interes brojnih posjetitelja. Muzeji u Zagrebu i okolici bili su već tradicionalno najposjećeniji s 92.857 posjetitelja. Pojedini zagrebački muzeji tradicionalno broje i po nekoliko tisuća posjetitelja. U Noć muzeja uključio se i ove godine Zagrebački holding – ZET uspostavom posebnih austobusnih i tramvajskih linija što je našim posjetiteljima uvelike omogućilo obilazak gradskih muzeja.

Posebno su zanimljiva izvješća iz gradova i općina diljem Hrvatske: u Dubrovniku je unatoč iznimno lošem vremenu, u Noći muzeja  15.584 posjetitelja je obilazilo 10-tak  lokacija. U Splitu  je brojka impresivna,  31.973. posjetitelja, dok je u gradu Zadru muzeje posjetilo više od 15.735 ljudi. Ukupno u mjestima, općinama i gradovima Dalmacije zabilježeno je 58.388 posjetitelja. Kulturne ustanove u Slavoniji, u gradovima i mjestima poput Vukovara, Vinkovca, Osijeka, Našica, Slavonskog broda, Bošnjaka, Drenovaca bilježe 17.761 posjetitelja.  Za Istru, Primorje i Liku brojka od 20.737 posjetitelja brojnih sudionika pokazuje uspješost još jedne Noći muzeja.

Hrvatsko muzejsko društvo zahvaljuje publici na odazivu, a svim muzejskim djelatnicima i drugim sudionicima na doprinosu u uspješnoj realizaciji Noći muzeja 2019. Zahvaljujemo svim pokroviteljima, partnerima, sponzorima i medijima te drugim brojnim suradnicima koji su pomogli na različite načine u realizaciji Noći muzeja. Posebno ističemo činjenicu da je Hrvatska radio televizija realizirala specijalnu emisiju u Prime time-u na HRT1 posvećenu Noći muzeja, s javljanjima s 11 lokacija, a medijski pokrovitelj Jutarnji list je kao i ranijih godina, insertirao programsku knjižicu Noć muzeja u svom nacionalnom izdanju.

Finalno izvješće Noći muzeja preuzmite  ovdje.

Noć muzeja 2019 i ove godine su popratili naši vrijedni sponzori, pokrovitelji i partneri:

Sovica sa sponzorima