Međunarodni dan muzeja – Poziv na 20. muzejsku edukativnu akciju Održivost

 

Međunarodni dan muzeja

 20. muzejska edukativna akcija ODRŽIVOST

 20. travnja – 18. svibnja 2015.

Poštovane kolegice i kolege,

Hrvatsko muzejsko društvo, Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju dvadeseti put obilježava Međunarodni dan muzeja i ove godine organizira jubilarnu 20. muzejsku edukativnu akciju pod nazivom Održivost te Vas poziva da svojim  sudjelovanjem i programom obilježite dvadeset godina zajedničkog rada.

Ideja za ovogodišnju muzejsku edukativnu akciju Održivost  potekla je iz teme Međunarodnog dana muzeja, predložene od strane ICOM-a;  Muzeji za održivo društvo.

Održivost u sebi sadrži i riječ život koja nas treba potaknuti na nove, raznolike ideje i kreativno izražavanje, a sve u cilju isticanja misije muzeja za dostupnim sadržajima kulture, umjetnosti i obrazovanja svim dobnim skupinama, a posebno mlađim posjetiteljima i posjetiteljima s posebnim potrebama.

Društvo se danas nalazi pred novim izazovima, kriza se osjeća u svim društvenim slojevima i donosi negativne promjene, rast nejednakosti i raslojavanja na svim područjima života. Muzejski djelatnici imaju odgovornost da kroz svoj rad, istaknute predmete, priče i druge sadržaje promicanja identiteta lokalne zajednice publici pruže poticaj za razvijanje suradnje, timskog rada, kritičkog promišljanja, otvorenosti, poštivanja različitosti i  razvijanja  znatiželje. Sve su to elementi koji doprinose  ostvarenju ljudskih prava, etičnosti i kvaliteti u svim aspektima života te doprinose održivoj budućnosti temeljenoj na visokim etičkim normama.

Sama tema Održivost otvara niz mogućnosti koje djelatnici muzeja mogu obraditi pronalaženjem zanimljivih predmeta iz zbirki te interpretacijom i komunikacijom o vrijednostima koje izravno utječu na život građana što je  ključ za održiva i demokratska društva te očuvanje okoliša i prirode, a sve za dobrobit stanovništva. Prirodoslovni muzeji mogu ukazaiti na potrebu očuvanja prirode kao nužnog preduvjeta za kvalitetan život čovjeka, upozoriti na nepromišljenost i neodrživost projekata čiji je osnovni cilj stjecanje profita. Muzeji koji nose naziv zaslužnih javnih osoba mogu istaknuti značaj tih osoba u zajednici, arheološki muzeji mogu ukazati na  sudbine populacija koje su i zbog čega opstale ili što je dovele do njihovog uništenja, muzeji suvremene umjetnosti mogu preispitati našu stvarnosti kroz umjetnički izračaj. Vjerujemo da se u temi Održivost nalaze još mnoge ideje kojima možemo potaknuti posjetitelje na propitivanje i djelovanje u zajednici.

Posebno ističemo kako se ovogodišnja tema i programi trebaju usmjeriti najosjetljivijim segmentima naše zajednice, oboljeloj djeci i djeci s posebnim potrebama, djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi ali i djeci koja traže nove izazove. Stoga Vas upućujemo da se u realizaciji programa povežete sa bolnicama, domovima za nezbrinutu djecu, rehabilitacijskim centrima i sličnim ustanovama u Vašoj zajednici. Naglašavamo da programe nije nužno temeljiti na najmlađoj populaciji.

Akcija se održava u periodu od 20. travnja do 18. svibnja 2015. godine a muzej domaćin ove je godine Gradski muzej Sisak.

Koordinatori 20. muzejske edukativne akcije su: Marijan Bogatić, Gradski muzej Sisak i Vedrana Banić, Gradski muzej Sisak

tajnica 20. muzejske edukativne akcije: Slađana Latinović, tajnica HMD-a

Prijave sudjelovanja traju do 6. ožujka 2015. godine popunjavanjem prijavnice koja je u prilogu.

Ispunjene prijavnice potrebno je poslati do 6. ožujka 2015. elektroničkim putem na oba e-maila:  pedagozihmd@hrmud.hr i tajnica@hrmud.hr

Ispunjene i ovjerene prijavnice poslati na na adresu Gradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, 44 000 Sisak s naznakom ”Za 20. muzejsku edukativnu akciju”.

Molimo Vas da se držite krajnjeg roka prijave 6. ožujka 2015., kako bi se znao točan broj ustanova-sudionika za daljnju organizaciju.

Središnja konferencija za medije  održat će se 16. travnja 2015. u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb. Poziv će Vam biti upućen nekoliko dana ranije. Nakon glavne konferencije poželjno je održati i konferencije u ostalim gradovima Hrvatske.

Završna svečanost održat će se u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak u ponedjeljak 18.05.2015. u 12,00 sati,  poziv na istu primiti ćete nekoliko dana ranije.

Za sve dodatne informacije obratite se Marijanu Bogatiću, voditelju akcije na pedagozihmd@hrmud.hr,  044/811-811, 098/212125 ili

Slađani Latinović, tajnici na tajnica@hrmud.hr i 091/ 2100 908

Hrvatsko muzejsko društvo, Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju  sa izrazitim ponosom na svoju najdugovječniju manifestaciju obilježavanja Međunarodnog dana muzeja poziva Vas da svojim sudjelovanjem u 20. muzejskoj edukativnoj akciji Održivost zajednički proslavimo ovogodišnji jubilej.

Veselimo se Vašem sudjelovanju.

Marijan Bogatić

voditelj 20. muzejske edukativne akcije

Milvana Arko Pijevac

predsjednica Hrvatskog muzejskog društva

Međunarodni dan muzeja – Poziv na sudjelovanje u  20. muzejskoj edukativnoj akcijiOdrživost možete preuzeti ovdje

Prijavnicu za sudjelovanje u  20. muzejskoj edukativnoj akciji Održivost možete preuzeti ovdje