Održana svečana dodjela Godišnjih nagrada HMD-a za 2016.

Na Svečanoj dodjeli Nagrada Hrvatskog muzejskog društva, održanoj danas u Muzeju Mimara dodjeljene su Nagrade za životno djelo i Godišnje nagrade projektima realiziranim u 2016. godini.

Ocijenjivački sud za dodjelu Nagrada HMD-a imao je težak zadatak izbora između 49 pristiglih prijava, ne samo zbog brojnosti prijava već i zbog njihove kvalitete, stoga su dodjeljena i Posebna priznanja.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO HMD-a 2016. Ocjenjivački sud dodjeljuje Nagradu za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva u 2016. godini  Ružici Černi, umirovljenoj kustosici Muzeja grada Iloka za izniman dugogodišnji doprinos muzejskoj struci.

GODIŠNJE NAGRADE HMD-a 2016.

1. Kategorija za realiziranu izložbu

U kategoriji za realiziranu izložbu u 2016. godini nagrada se dodjeljuje autorici Valentini Radoš za izložbu Granice vidljivosti – 25. Slavonski bienalle.

2. Kategorija za realizirani stalni postav

U kategoriji za realizirani stalni postav u 2016. godini  Ocjenjivački sud dodjeljuje nagradu Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka za stalni postav Memorijalnog centra Lipa pamti.

3. Kategorija za realizirani izdavački projekt

U kategoriji za realizirani izdavački projekt  u 2016. godini nagrada se dodjeljuje autorici  Ani Solter za monografiju Arheološki muzej u Zagrebu – život od 19. – 21.  stoljeća.

4. Kategorija za provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom

Ocjenjivački sud smatra kako rad Nele Tarbuk na izložbi Figura i ornament/ Barok – Johannes Komersteiner i njegov krug zaslužuje Godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za 2016. godinu  u kategoriji istraživački rad koji je rezultirao izložbom.

5. Kategorija za provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom

U kategoriji provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom  u 2016. godini Ocjenjivački sud dodjeljuje nagradu Iris Biškupić Bašić za istraživački rad koji je rezultirao katalogom Zbirka dječjih igračaka i igara.

6. Kategorija za realizirani pedagoško – edukacijski program

U kategoriji za realizirani pedagoško – edukacijski program u 2015. godini Ocjenjivački sud dodjeljuje nagradu Muzeju grada Zagreba za pedagoško – edukacijski projekt Žive slike 2016.

7. Kategorija za marketinško – propagandni program

U kategoriji marketinško – propagandnog programa u 2015. godini Ocjnivački sud dodjeljuje nagradu Prirodoslovnom muzeju Rijeka za program izložbe Divovi Patagonije.

8. Kategorija za međumuzejsku suradnju

U  kategoriji za međumuzejsku suradnju u 2016. godini  Ocjenjivački sud dodjeljuje nagradu Etnografskom muzeju Istre i Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja za projekt Tržnica – trbuh grada.

POSEBNA PRIZNANJA HMD- a u 2016.

1. Posebno priznanje za realizirani izdavački projekt

Posebno priznanje za realizirani izdavački projekt u 2016. godini Ocjenjivački sud dodjeljuje Danielu Zecu  za monografiju Oscar Nemon: memoari, eseji, osvrti i zapisi.

2.  Posebno priznanje za restauraciju muzejske građe

Posebno priznanje za restauraciju muzejske građe  u 2016. godini Ocjenjivački sud dodjeljuje višoj restauratorici Moniki Petrović za restauraciju slike od kose.

3. Posebno priznanje za istraživački rad koji je rezultirao izložbom

Posebno priznanje za istraživački rad koji je rezultirao izložbom Ocjenjivački sud dodjeljuje Gradskom muzeju Karlovac za istraživački rad koji je rezultirao izložbom Put u prošlost prirodoslovlja i obrazovanja – 250. godina Gimnazije Karlovac.

4. Posebno priznanje za dokumentacijsko – informacijski program

Posebno priznanje za dokumentacijsko – informacijski program u 2016. godini Ocjenjivački sud dodjeljuje Ivani Gržini i Indiri Šamec Flaschar za za dokumentacijsko – informacijski program izložbe Tragom baštine: Schneiderov fotografijski arhiv.

5. Posebno priznanje za pedagoško – edukacijski projekt

Posebno priznanje za pedagoško – edukacijski projekt u 2016. godini Ocjenjivački sud dodjeljuje Martini Podnar Lešić za programu CSI:HPM – zločin u kokošinjcu.

6. Posebno priznanje za međumuzejsku suradnju

Posebno priznanje za međumuzejsku suradnju u 2016. godini Ocjenjivački sud dodjeljuje Primorsko – goranskoj županiji, Upravnom odjelu za kulturu, sport i tehničku kulturu za projekt Muzeji zajedno.

Obrazloženje Nagrade za životno djelo HMD-a za 2016. pogledajte ovdje.

Obrazloženje Godišnjih nagrade HMD-a za 2016. pogledajte ovdje.

Obrazloženja Posebnih priznanja HMD-a za 2016. pogledajte ovdje.