Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Etički pristup umjetninama od tekstila“

Hrvatski restauratorski zavod uz potporu Ministarstva kulture RH organizira znanstvenostručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Etički pristup umjetninama od tekstila“ koji će se održati od 23. do 25. listopada 2013. u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Imajući u vidu važnost kontinuirane edukacije svih koji dolaze u dodir s umjetninama od tekstila i njihove međusobne suradnje ovaj skup se organizira kao nastavak dosadašnjih skupova u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda o povijesnom tekstilu : „Prvi stručni skup konzervatora-restauratora i preparatora tekstila Hrvatske“ u 2007. „Najvažniji postupci za očuvanje ili poboljšanje stanja umjetnina od tekstila“ u 2008., „Konzervatorska i restauratorska istraživanja na umjetninama od tekstila“ u 2010. i „Obveza vođenja dokumentacije o povijesnom tekstilu” u 2011.

Teme skupa „Etički pristup umjetninama od tekstila“ su:

  1. Etički kodovi, zakonska regulativa zaštite i očuvanja kulturnih dobara, razumijevanje vrijednosti umjetnine
  2. Etički pristup u praksi I: pohrana, izlaganje, preventivno konzerviranje, istraživanja, dokumentiranje
  3. Etički pristup u praksi II: intervencije na predmetima – cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi

Kao i na prethodnim skupovima tako se i u programu ovog skupa predviđa tematsko predavanje kojim se obuhvaća određena vrsta povijesnog tekstila, a ovoga puta odnosit će se na zastave – važan segment povijesti svake države ili zajednice. Program će također obuhvaćati demonstracije uspješno riješenih etičkih dilema o odabiru konzervatorsko-restauratorskih metoda, izlaganju ili pohrani umjetnina.

Predavanja će se održavati u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb.

Službeni jezici skupa su hrvatski i engleski uz simultani prijevod.

Kotizacija za sudjelovanje na skupu iznosi 250,00 HRK. Upute za plaćanje se nalaze u prijavnici na mrežnoj stranici Hrvatskog restauratorskog zavoda : www.h-r-z.hr.

Rok za prijavu sudjelovanja produžen je do 14. listopada 2013., a prijavnicu možete pronaći na mrežnoj stranici Hrvatskog restauratorskog zavoda www.h-r-z.hr.

Sve dodatne obavijesti o programu skupa i ostale informacije bit će objavljenje na mrežnoj stranici Hrvatskog restauratorskog zavoda: www.h-r-z.hr .

Kontakt osobe

stručni dio:

Sandra Lucić Vujičić
Hrvatski restauratorski zavod
Odjel za tekstil
Ilica 44, Zagreb
Tel: 01/4886-955
e-adresa : svujicic@h-r-z.hr

organizacijski dio:

Mihaela Klarić
Hrvatski restauratorski zavod
Odsjek za školovanje, stručno usavršavanje i međunarodnu suradnju
N. Grškovića 23, Zagreb
Tel: 01/4693-867
Fax: 01/4683 289
e-adresa : mklaric@h-r-z.hr