Finalno izvješće Noći muzeja 2020.

logo-samo-sova

FINALNO IZVJEŠĆE

15. Noći muzeja 2020. petak, 31. siječnja od 18 do 01 sat

Ukupan broj posjetitelja u jubilarnoj 15. Noći muzeja iznosi 240.540, a organizator ove kulturne manifestacije Hrvatsko muzejsko društvo izražava zadovoljstvo ukupnim odazivom publike i kvalitetom programa koje su se odvijali na  više  od 210 lokacija u 110 gradova, općina i mjesta. I ove godine uz gotovo sve muzejske institucije u Hrvatskoj, zanimljivim programima brojne posjetitelja privukle su i druge baštinske institucije, arhivi, knjižnice, centri za kulturu, vjerske zajednice, udruge te obrazovne institucije.

Bila je to prigoda da hrvatski muzealci još jednom podsjete ukupnu javnost o važnosti „muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti“. Komuniciranje javnostima različitih sadržaja – od  muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjena digitalnih tehnologija otvorile  su neslućene mogućnosti  inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja. Publika je i ove godine potvrdila svojim fantastičnim odazivom da zadovoljavanje kulturnih potreba i te kako spada u prioritete svih segmenata muzejske publike, a suvremena komunikacija i prezentacija kulturnih sadržaja utječe izravno na stvaranje tzv. nove publike“, istaknule su voditeljice Noći muzeja.

Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema Velike obljetnice hrvatskih muzeja, a naglasak manifestacije stavljen je na  200 godina postojanja  Arheološkog muzeja u Splitu i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. U ovogodišnjoj temi kao i drugim raznovrsnim temama ranijih godina iskazana je velika kreativnost muzejskih i ostalih stručnjaka, pa su sudeći po brojnim izvješćima medija i onima koja su stizala organizatorima, živnula  manja mjesta  i posebno muzeji, galerije i zbirke na hrvatskim otocima.

Organizatori Noći muzeja zahvaljuju se svim sudionicima na zanimljivim programima, svim posjetiteljima, partnerima i medijima na ugodnom ozračju koje je, u toploj siječanjskoj 15.NOĆI MUZEJA, privuklo desetke tisuća posjetitelja u hrvatske muzeje, baštinske ustanove, trgove i ulice gradova i općina u kojima su se odvijali programi.

Finalno izvješće Noći muzeja 2020 preuzmite ovdje.

HRVATSKO MUZEJSKO DRUŠTVO – TIM NOĆI MUZEJA

Vlasta Krklec, predsjednica HMD

Sunčica Nagradić Habus, tajnica HMD

Voditeljice Noći muzeja:

Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović,

Suradnici: Koraljka Vlajo , vizualni identitet Noći muzeja

Informatička podrška: Mikser, Rijeka

Društvene mreže: Marija Jurkić, Nikolina Hrust