17. Noć muzeja – petak, 28. siječanj

17. NOĆ MUZEJA

petak,  28.01. 2022.

www.nocmuzeja.hr

MUZEJI IZMEĐU STVARNOG I DIGITALNOG /Muzeji u uvjetima globalne krize – Vol. 2

PRVI POZIV NA PRIJAVU PROGRAMA  ZA NOĆ MUZEJA

Sedamnaesta po redu NOĆ MUZEJA, održat će se 28. siječnja 2022. godine u uvjetima koji su više-manje slični onima od prošle godine. To znači  u okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika  „adaptirale“ na novu stvarnost, kada se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne Covid potvrde, kada je  bitno smanjen broj posjetitelja na kulturnim događajima, a grupni organizirani, turistički  posjeti muzejskim izložbama, gotovo su potpuno izostali u statistikama muzejskih posjetitelja.

Najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, što je po svim analizama doprinijelo širokoj dostupnosti muzejskih sadržaja. Međutim, s druge strane, analize govore da je neposredni doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi, nezamjenjiv kada je u pitanju onaj istinski doživljaj. Posjetitelj traži način na koji može najadekvatnije  ostvariti svoje potrebe, a to je istinski i stvarni  doživljaj  kulturnog događaja.

Stoga, u neizvjesnim okolnostima kada je gotovo postalo nemoguće dugoročnije planirati muzejske programe, a pogotovu je nepoznanica kojoj ciljanoj publici su pojedini programi namijenjeni, u uvjetima kada muzeji i druge institucije ekvilibriraju između stvarnog i mogućeg, između stvarnog i digitalnog, a mnogi su u dodatno otežanim uvjetima zbog velikih šteta koje su zadobili u potresu, važno je nastaviti, sada već lijepu tradiciju ove manifestacije. Onaj postojeći elan, zanos i odlične programe i atmosfere Noći muzeja, nastojat ćemo i u sedamnaestoj Noći muzeja omogućiti našoj vjernoj publici diljem Hrvatske. Nakon konzultacija s brojnom hrvatskom muzejskom zajednicom, nastavljamo s organizacijom 17. NOĆI MUZEJA u uvjetima kada će dio programa koji za to imaju uvjete biti organiziran u stvarnom vremenu i prostoru i stvarnim posjetiteljima, uz poštivanje propisanih  epidemioloških mjera,  a svi programi bit će dostupni putem digitalnih kanala.

Prošle godine u šesnaestoj Noći muzeja, koja je održana 29. siječnja 2021.  u organizaciji  Hrvatskog muzejskog društva, svojim programima sudjelovalo 188 muzejskih, baštinskih, obrazovnih, znanstvenih i vjerskih institucija, prvi put putem digitalnih kanala komuniciranja. Održani su i brojni programi uživo, gdje je to bilo moguće i sukladno epidemiološkim mjerama.

Proteklih godina, ovu nacionalnu manifestaciju hrvatskih muzeja obilježila je  upravo masovnost  posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći. Prošlogodišnja  Noć muzeja  realizirana je gotovo potpuno na digitalnoj ravni – online, osim na onim lokacijama i sadržajima koji se mogu odvijati na otvorenom, ponovo u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. I upravo taj interes muzejske struke za sudjelovanjem u manifestaciji NOĆ MUZEJA, potvrđuje vitalnost i snagu muzejske i ostale kulturne zajednice, unatoč datim okolnostima.

Uspjehu Noći muzeja svih ovih godina, prvenstveno ste doprinijeli  Vi kolege muzealci i  atraktivni programi, tradicionalna muzejska publika i „nova publika“, koja je dijelom generirana i iz manifestacije Noć muzeja. Posebnu zahvalnost dugujemo svim medijima,  pokroviteljima, partnerima i sponzorima, kao i svim gradovima, općinama i mjestima..

Hrvatsko muzejsko društvo priprema 17. Noć muzeja, unatoč globalnoj krizi izazvanoj pandemijom, obzirom da je manifestacija Noć muzeja u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja.

 

Kotizacija za sudjelovanje u 17. Noći muzeja iznosi 250,00 kn. Kotizacija se uplaćuje na račun Hrvatskog muzejskog društva, IBAN HR9223600001101471641, Zagrebačka Banka Zagreb. Rok za uplatu kotizacije je 15. siječanj 2021. godine.

 

O načinu prijavljivanja programa izvijestiti ćemo Vas uskoro.

 

Za organizatora: Hrvatsko muzejsko društvo, Rooseveltov trg 5, Zagreb

Kontakti: hmd@hrmud.hr, nocmuzeja@hrmud.hr

Izdavanje e-računa: tajnica@hrmud.hr