18. Noć muzeja – Priopćenje za medije

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

18. NOĆ MUZEJA 2023.GODINE

 

Hrvatsko muzejsko društvo organizira osamnaesti put manifestaciju Noć muzeja u petak 27. veljače 2023. godine, u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama. Zaključno sa 23. siječnjem, prijavili su se gradovi i općine iz svih hrvatskih županija – 184 muzejske i druge institucije sa 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem, 16 igraonica, 16 projekcija itd. U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima prethodnih, stvarnih i digitalnih varijanti ove popularne manifestacije, očekujemo i u ovogodišnjoj Noći muzeja odaziv publike.

Noć muzeja 2023. koncipirana je kao dinamična manifestacija  s fokusom na  važnu ulogu muzeja u zajednici, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje i razmjenu znanja, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja i muzejske publike. Stoga je i tema ovogodišnje Noći muzeja, MUZEJI SU VAŽNI – odgovarajuća u vremenu različitih kriza i nesigurnosti s jedne strane i potrebe čovjeka za novim spoznajama, doživljajima, edukacijom i u konačnici zabavom, s druge strane.

Muzeji i brojni drugi sudionici pripremaju bogate programe za različitu muzejsku publiku, od  muzejskih zbirki i muzejskih postava, zanimljivih izložbi,  stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih prostora i  postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta. Upravo j eprimjena digitalnih tehnologija u prezentaciji različitih sadržaja otvorila neslućene mogućnosti  interpretacije i dostupnosti .

Proteklih sedamnaest godina hrvatske muzeje je tijekom manifestacije Noći muzeja posjetilo više od tri i pol  milijuna posjetitelja, a pojedinih godina brojke su se kretale i preko 300.000 posjetitelja samo u jednoj noći.  Posebno je vrijedna činjenica da su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, sveučilišta, KIC, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima.

Kontinuitet  manifestacije  je održan, unatoč pandemiji korona virusa pa je 2021. održana Digitalna Noć muzeja, a prošle godine kombinacija „stvarnih“ i digitalnih programa, potvrdila je potrebu najšire javnosti za manifestacijom Noć muzeja, koja se ove godine održava u „normalnim“ okolnostima. Značaj kulturne manifestacije Noć muzeja vidljiv je u brojnoj publici koja posjećuje inovativne i kreativne programe u Noći muzeja, kao i  rastu  broja posjetitelja hrvatskim muzejima tijekom godine.

Manifestacija Noć muzeja popraćena je  proteklih godina s  više stotina prikaza u radijskim i televizijskim emisijama, izravnim javljanjima novinarskih ekipa s terena, novinskom tisku, te društvenim mrežama potvrđujući  tezu o značenju kulturne ponude za povećani posjet muzejima, galerijama i za ukupno obogaćivanje turističke ponude.

Posebno je vrijedan doprinos HRT, koja i ove godine priprema produkciju posebne emisije na HTV-u, na temu Noći muzeja, što je i proteklih godina značajno utjecalo na populariziranje manifestacije Noć muzeja.

Također, za sve posjetitelje u Zagrebu, kao i ranijih godina, ZET  je osiguran je besplatan prijevoz, tzv. muzejskim tramvajem, mini busovima na relaciji Muzej Mimara – Gornji grad i posebnom linijom Mažuranićev trg – Muzej suvremene umjetnosti.

Napominjemo da je ulaz u sve muzeje slobodan tijekom održavanja NOĆI MUZEJA.

Vaš Tim Noći muzeja