Privremeno izvješće Noći muzeja 2020.

logo-samo-sova

Privremeno izvješće o održanoj 15. Noći muzeja 2020.

Petak, 31. siječnja od 18 do 01 sat

Hrvatsko muzejsko društvo organiziralo je 15. Noć muzeja u petak, 31. siječnja 2020. u kojoj su, uz muzeje, sudjelovale i druge baštinske institucije, arhivi, knjižnice, centri za kulturu, vjerske zajednice, udruge te obrazovne institucije. Ove godine programi su realizirani na više od 200 lokacija u 110 gradova, općina i mjesta. Broj posjetitelja u Noći muzeja obrađen je na temelju 70% pristiglih izvješća sudionika, zaključno sa subotom 1. veljače u 11 sati i iznosi oko 218.067 posjetitelja.

Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema Velike obljetnice hrvatskih muzeja, a naglasak manifestacije stavljen je na 200 godina postojanja Arheološkog muzeja u Splitu i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Bila je to prigoda da hrvatski muzealci još jednom podsjete ukupnu javnost o važnosti „muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti“…  Komuniciranje javnostima različitih sadržaja – od  muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjena digitalnih tehnologija otvorile  su neslućene mogućnosti  inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja. Publika je svojim fantastičnim odazivom, potvrdila da zadovoljavanje kulturnih potreba i te kako spada u prioritete svih segmenata muzejske publike.

Organizatori Noći muzeja i ove godine iznimno su zadovoljni posjetom i  zahvaljuju se svim sudionicima na zanimljivim programima, svim  posjetiteljima, partnerima i medijima na ugodnom ozračju, koji je u toploj siječanjskoj 15.NOĆI MUZEJA privukao desetke tisuća posjetitelja u hrvatske muzeje, baštinske ustanove, trgove i ulice gradova i općina u kojima su se odvijali programi.

U ovogodišnju manifestaciju uključila su se i dva muzeja iz Bosne i Hercegovine, čija izvješća još čekamo, kao i ostalih sudionika.

Detaljno privremeni izvješće preuzmite ovdje.

HRVATSKO MUZEJSKO DRUŠTVO – TIM NOĆI MUZEJA

Vlasta Krklec, predsjednica HMD

Sunčica Nagradić Habus, tajnica HMD

Voditeljice Noći muzeja:

Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović,

Suradnici: Koraljka Vlajo , vizualni identitet Noći muzeja

Informatička podrška: Mikser, Rijeka

Društvene mreže: Marija Jurkić, Nikolina HrustNEXT EVENT:
11. skup muzejskih pedagoga Hrvatske
23.09.2020
Šibenik