Održana dodjela Godišnjih nagrada i Nagrade za životno djelo

Na Svečanoj dodjeli Nagrada Hrvatskog muzejskog društva, održanoj danas u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu dodijeljene su Godišnje nagrade projektima realiziranim u 2022. godini te Nagrada za životno djelo.

Ocjenjivački sud za dodjelu Nagrada HMD-a, između 34 pristiglih prijava, zbog izrazite kvalitete dodijelio je i Posebna priznanja.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO HRVATSKOG MUZEJSKOG DRUŠTVA Ocjenjivački sud dodijelio je Ružici Marić, dugogodišnjoj ravnateljici Gradskog muzeja Vukovar.

Pojašnjenje Nagrade za životno djelo možete pronaći ovdje.

GODIŠNJE NAGRADE HRVATSKOG MUZEJSKOG DRUŠTVA ZA 2022. GODINU

 1. Kategorija za realiziranu izložbu

U kategoriji za realiziranu izložbu u 2022. godini nagrada se dodjeljuje Gradskom muzeju Varaždin za izložbu Dobar tek! Kultura hrane u varaždinskom kraju.

 1. Kategorija za realizirani stalni postav

U kategoriji za realizirani stalni postav u 2022. godini nagrada se dodjeljuje Prirodoslovnom muzeju Rijeka za stalni postav Kaštela Zrinski: Divljina s pogledom na more.

 1. Kategorija za realizirani izdavački projekt

U kategoriji za realizirani izdavački projekt u 2022. godini nagrada se dodjeljuje Katarini Marić i Sunčici Mustač (Pomorski i povijesni muzej Istre) za publikaciju Valvasor u Istri: 333. godine od tiskanja knjige „Slava Vojvodine Kranjske“.

 1. Kategorija za provedenu restauraciju muzejske građe

U kategoriji za provedenu restauraciju muzejske građe Ocjenjivački sud nije dodijelio nagradu.

5.A. Kategorija za provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom

U kategoriji za provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom u 2022. godini nagrada se dodjeljuje Jadranki Sulić Šprem (Prirodoslovni muzej Dubrovnik) i Frani Čizmiću (Državni arhiv Dubrovnik) za istraživački rad koji je rezultirao izložbom Početak.

5.B. Kategorija za provedeni istraživački rad koji je rezultirao publikacijom

U kategoriji za provedeni istraživački rad koji je rezultirao publikacijom u 2022. godini nagrada se dodjeljuje Janji Kovač (Muzej Međimurja Čakovec) za monografiju Nematerijalna baština Međimurja.

 1. Kategorija za realizirani dokumentacijsko – informacijski program

U kategoriji za provedenu restauraciju muzejske građe Ocjenjivački sud nije dodijelio nagradu.

 1. Kategorija za realizirani pedagoško – edukacijski program

U kategoriji za realizirani pedagoško – edukacijski program u 2022. godini nagrada se dodjeljuje Muzeju moderne i suvremene umjetnosti za program Nove priče o Benčiću.

 1. Kategorija za realizirani marketinško – propagandni program

U kategoriji za realizirani marketinško – propagandni program u 2022. godini nagrada se dodjeljuje Marini Brkić i Donati Smokrović (Arheološki muzej Zadar) za program Zlatni sjaj naušnica iz Nina i Visočana.

 1. Kategorija za međumuzejsku suradnju

U kategoriji za međumuzejsku suradnju u 2022. godini nagrada se dodjeljuje Galeriji umjetnina, Split i Narodnom muzeju moderne umjetnosti za suradnju na izložbi Slava – Hrvatske umjetnice pozdravljaju Kiki Smith.

Pojašnjenja Godišnjih nagrada preuzmite ovdje.

 

POSEBNA PRIZNANJA HRVATSKOG MUZEJSKOG DRUŠTVA

Obzirom na kvalitetu i brojnost pristiglih prijava u pojedinim kategorijama Ocjenjivački sud

odlučio je dodijeliti i posebna Priznanja u sljedećim kandidatima:

 1. Priznanje za realiziranu izložbu Ocjenjivački sud dodjeljuje Tanji Kocković Zaborski (Etnografski muzej Zagreb) i Melaniji Belaj (Institut za etnologiju i folkloristiku) za izložbu Lica gladi.
 2. Posebno priznanje u kategoriji za izdavački projekt dodjeljuje se Muzeju suvremene umjetnosti Istre za likovnu monografiju Hari Ivančić.
 3. Posebno priznanje u kategoriji za istraživački rad koji je rezultirao publikacijom dodjeljuje se Dunji Jakopović i Sunčici Nagradić-Habus (Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA”) za katalog izložbe In Memoriam… Osobna svjedočanstva Roma i ne-Roma.
 4. Posebno priznanje u kategoriji za međumuzejsku suradnju dodjeljuje se Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb i Galeriji umjetnina Narodnog muzeja Zadar za suradnju na izložbi Ratko Petrić – Baciti istinu u lice!
 5. Posebno priznanje izvan kategorije dodjeljuje se Kristini Mihovilić† i Bibi Teržan za dugogodišnji rad na seriji monografija Monkodonja, u izdanju Arheološkog muzeja istre.

Pojašnjenje posebnih priznanja možete preuzeti ovdje.