In Memoriam: Jakov Radovčić

U 76. godini umro je naš kolega Jakov Radovčić, poznati hrvatski paleontolog te dugogodišnji kustos i muzejski savjetnik u Geološko-paleontološkom odjelu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Zagreb. Tijekom dugog i posvećenog muzejskog rada bio je inicijator ili suradnik u izradi brojnih muzeoloških i znanstvenih projekata.
Završio je studij geologije i paleontologije na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu u Zagrebu, a je magistrirao 1974. na Sveučilištu Illionis u Chicagu. Od 1980. godine radio je u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, geološko-paleontološki odjel,  gdje je vodio Antropološku zbirku i zbirku Krapinski diluvij. Autor je prve programske koncepcije djelovanja Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja te koncepcije jednog od naših naposjećenijih muzeja – Muzeja krapinskih neandertalaca, za što je i nagrađen.
Bio je autor brojnih popularno-znanstvenih televizijskih i radijskih emisija, u zemlji i inozemstvu, školovao se diljem svijeta te ostavio neizbrisiv trag kao jedan od najzaslužnijih hrvatskih muzealaca.
Pisao je tekstove za hrvatske i inozemne popularno-znanstvene televizijske emisije i filmove. Glavna djela su mu Dragutin Gorjanović-Kramberger i krapinski pračovjek (1988), Krapinski pračovjek: ilustrirani katalog zbirke skeleta (The Krapina Hominids: An Illustrated Catalog of Skeletal Collection, sa suradnicima, 1988), Zagreb prije početaka (sa Ž. Škoberneom, 1989), Stoljeće geologijskih karata Hrvatske: od 1850. do 1950. godine (s K. Krizmanić, 1994), Neandertalci (Die Neandertaler, 1994), Krapinski pračovjek: radiografski atlas zbirke skeleta (The Krapina Hominids: A Radiographic Atlas of the Skeletal Collection, sa suradnicima, 1999).
Bio je dugogodišnji aktivni član Hrvatskog muzejskog društva, a za svoj rad nagrađen je i Nagradom za životno djelo HMD-a.
Jakov Radovčić (1946. – 2021.)