26. Ema: E-knjižica i Kreativni kutak

26. EMA

Edukativna muzejska akcija

Iz/Van/Red/No!

od 30. travnja do 30. lipnja 2021.

 

DRAGI NAŠI MUZEJOLJUPCI,

EMA nam se ponovno vratila, a ove godine vaš omiljeni proljetni Mjesec muzeja traje izvanredno i produljeno od 30. travnja do 30. lipnja, radi čega ćete puna dva mjeseca moći uživati u zabavnim edukativnim sadržajima i otkrivati tajne muzeja i galerija diljem Hrvatske!

Ove godine u EMA-i sudjeluje 65 muzejskih i srodnih ustanova iz 38 hrvatskih gradova i naselja, a sve o njima i njihovim programima možete saznati u knjižici Akcije, koja vam je ove godine, osim u tiskanom, dostupna i u virtualnom obliku (putem niže navedene poveznice)!

U skladu s posebnim okolnostima, mnogi muzeji su ove godine odlučili organizirati zanimljive edukativne sadržaje na otvorenome i/ili online, a neki su se i udružili kako bi vam na jednom mjestu donijeli veći broj zajedničkih edukativnih programa. Izvanredno, ali i dalje zajedno, i dalje s vama! Svaka ustanova sudionik Akcije „poigrala“ se je sa zajedničkom temom na svoj, prepoznatljivi način, a mi vas pozivamo da otkrijete brojne zanimljivosti koje se u njima skrivaju, pazeći pri tom da poštujete epidemiološke mjere. Ustanove sudionici će se također pridržavati i prilagođavati mjerama sprečavanja i suzbijanja širenja zaraze COVID-19, te će po potrebi mijenjati svoje programe u skladu s aktualnim mjerama i epidemiološkom situacijom. Zato bi bilo dobro da redovito pratite njihove mrežne stranice i društvene mreže, jer ćete na njima pronaći detaljne i pravovremene informacije o programima i vremenu te mjestu njihovog održavanja, kao i informacije o eventualnim izmjenama i uvjetima sudjelovanja.

Ukratko o EMA-inim pravilima

Prema EMA-inim pravilima, otisnuta knjižica je važeća ulaznica mlađim posjetiteljima (djeci, učenicima, studentima) za vrijeme trajanja Akcije i ona svojem vlasniku omogućuje besplatan ulaz u sve ustanove sudionike, kao i sudjelovanje u njihovim programima i zajedničkim događanjima u sklopu Akcije, a može se nabaviti u svim ustanovama sudionicama po cijeni od 10 kn (trebate ju nabaviti u jednoj od ustanova sudionika, a u sve ostale ustanove i njihove programe možete s njom potom ući besplatno). To pravilo vrijedi za svaku od ustanova sudionika samo u vrijeme trajanja (njihove) Akcije, pa trebate pažljivo proučiti i pratiti željene ustanove i njihove programe, kako biste pravovremeno mogli posjetiti one koji vas najviše zanimaju i privlače.

U knjižici, kao i u njenom virtualnom, e-izdanju, pronaći ćete popis svih ustanova sudionika ovogodišnje Akcije i kratki opis njihovih edukativnih programa, te druge korisne informacije. Iako s virtualnom knjižicom nećete moći ući u ustanove sudionike – uživo, ipak će Vam se na taj način, na jednom mjestu i direktno, otvoriti brojna virtualna vrata muzejskih online edukativnih sadržaja – putem aktivnih poveznica na događanja ili odgovarajuće mrežne stranice i društvene mreže. Stoga, slobodno klikajte i otkrivajte što se sve skriva u našim muzejima, lajkajte nas te nas posjetite kad vam se za to ukaže prilika. I pri tom nemojte zaboraviti sakupljati raznolike muzejske pečate i naljepnice te se kreativno izraziti – s otisnutom knjižicom ili ispisanim EMA-inim Kreativnim kutkom (koji možete pronaći na kraju knjižice ili preuzeti putem niže navedene, zasebne poveznice). U njemu se nalazi i EMA-ina mala bojanka – koju ćete moći putem iste poveznice preuzeti i pospremiti na svojim računalima te ju ispisati, obojati i dopuniti po želji, čak i u slučaju da ove godine ne uspijete nabaviti svoj primjerak knjižice.

Pridružite nam se u još jednoj, 26. uzastopnoj, zajedničkoj Edukativnoj muzejskoj akciji, a mi vam želimo da se s nama ponovno zabavite, zaigrate i uspješno savladate nova znanja i vještine, te da nam ovogodišnja EMA svima bude IZVANREDNA – u najboljem smislu te riječi!

Jelena Roboz

Voditeljica 26. EMA-e

 

E-knjižicu 26. EMA-e preuzmite  ovdje.

EMA-in e-kreativni kutak preuzmite ovdje.

Plakat 26. EMA-e preuzmite ovdje.