Održan je 3. kongres muzealaca Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem u Opatiji od 8. do 11. listopada 2014.

Ovogodišnji 3. kongresu u Opatiji  prikazao je 93 priopćenja, od toga 6 plenarnih, 77 usmenih priopćenja uz pp prezentacije, 8 posterskih prezentacija i 2 predstavljanja publikacija. Priopćenja su bila podijeljena u 11 tematskih cjelina: Povijesni pregled, Muzejske zbirke, Istraživanja, Konzervacija i restauracija, Dokumentacija, Izložbena djelatnost, Edukacija, Marketing i odnosi s javnošću, Upravljanje muzejima i baštinom, Strategije razvoja i zakonska regulativa.

 

Kao novost na kongresu je održana i Burza muzeja gdje je svoje mobilne izložbe prezentiralo nekoliko ustanova te ih ponudilo na gostovanja svim zainteresiranima. Kongres je oplemenjen i Izložbom plakata 6. susreta Sekcije restauratora i preparatora HMD-a  koja je prikazala zanimljive radove muzejskih restauratorskih radionica.

 

Uz predavanja, rasprave, razmjene iskustava i novih ideja na Kongresu je sudjelovalo više od 150 kolega. Kongres je završio stručnim izletom uz vodstvo kolege Laszla i kolege Surine Po Kastavskoj gospoštiji.