Održani 9. susreti Sekcije restauratora i preparatora HMD-a

ODRŽANI 9. SUSRETI SEKCIJE RESTAURATORA I PREPARATORA

HRVATSKOG MUZEJSKOG DRUŠTVA

 

 

 

 

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci održani su  24. i 25. svibnja, devetu godinu zaredom Susreti Sekcije. U prekrasnom ambijentu Guvernerove palače okupilo se više od četrdeset stručnjaka koji brinu o kulturnoj baštini fundusa hrvatskih muzeja.

 

Pozdravni govor pri otvaranju Susreta održala je ravnateljica muzeja domaćina Tea Perinčić, zatim predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec te koordinatorica Sekcije Mirta Pavić, čime ime je službeno otvorena Izložba plakata 9. Susreta.

Izložba pokazuje radove na raznolikoj vrijednoj građi i materijalima koje čuvaju hrvatski muzeji. Ova vizualno atraktivna i edukativna izložba ostaje otvorena do 1. rujna 2017. u prostoru Mramorne dvorane Guvernerove palače.

 

Prvu sesiju predavanja otvorila je Edina Balić iz Gradskog muzeja Vinkovci zanimljivim predavanjem povjesti osnivanja Konzervatorsko-restauratorskog odjela tog muzeja od 1976. do 2016. Ivana Drmić iz muzeja Suvremene umjetnosti u Zagrebu govorila je o video instalaciji Dalibora Martinisa koja svojom tehničkom izvedbom i kombinacijom različitih elemenata predstavlja konzervatorsko-restauratorski izazov prezentacije i održavanja. Monika Petrović iz Arheološkog muzeja Istre u svom je predavanju opisala konzervatorsko restauratorski postupak na rijetko viđenom materijalu – crtežu izrađenom ljudskom kosom. Sesija je završila napetim predavanjem Slađane Latinović iz Arheološkog muzeja u Zagrebu o otkrivanju pravog identiteta predmeta poznatog javnosti više od četrdeset godina.

 

Druga sesija predavanja bila je posvećena Rijeci, no ovoga puta govornici nisu bili muzejski konzervatori i restauratori jer trenutno niti jedan riječki muzej nema konzervatorsko-restauratorski odjel.

Iva Gobić Vitolović iz Državng arhiva Rijeka predstavila je rad Konzervatorsko-restauratorskog odjela koji skrbi o papirnoj građi. Ervin Dubrović, ravnatelj Gradskog muzeja Rijeka, upoznao nas je s poviješću Muzeja i palnovima o preseljenju u novi prostor, tzv. Palaču šećera. O planovima konzervacije, zaštite i revitalizacije broda “Galeb“ govorila je Ema Makarun iz istoga muzeja.

 

Više detalja o sadržaju plakata sa Izložbe kao i sažetke predavanja može se pronaći u Publikaciji 9. Susreti sekcije restauratora i preparatora HMD-a koja je i ove godine objavljena i bila dostupna za vrijeme trajanja Susreta.

 

Tijekom prvog dana, kao i uvijek u sklopu programa, održan je Aktualni sat, sat unutar kojega raspravljamo o aktualnoj temi za našu struku. Ove godine to su bile Izmjene i dopune Zakona o muzejima u segmentima koji se tiču statusa restauratora i preparatora u muzejima.

 

Prvi dan završio je izborom najboljeg plakata. Kolege su tajnim glasanjem ove godine nagradu dodjelili Maji Velicogni Novoselac iz Muzeja za umjetnost i obrt za plakat “Konzervatorski zahvati na portugalskim keramičkim pločicama Azulejos”.

 

Drugi dan Susreta započeli smo razgledavanjem stalnog postava Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci kroz koji nas je vodila Tea Perinčić. Kao dodatni bonus Ivo Mileusnić nas je proveo kroz sklonište iz vremena hladnoratovskih prijetnji, a koje je smješteno u tajnim prostorima ispod Muzeja.

Razgledavanje je nastavljeno u Muzeju grada Rijeke gdje smo posjetili izložbu “Lica govore”. Kroz šetnju gradom Ranko Starac nas je upoznao s arheološkim ostatcima rimske Tarsatice. Uslijedio je posjet izložbi Torpedo uz vodstvo Gorana Pernjeka.

Nakon ručka na Trsatu posjetili smo Crkvu Gospe Trsatske i riznicu franjevačkog samostana, čime je završio bogati program 9. susreta.

 

Veselimo se slijedećim jubilarnim desetim Susretima koji će se održati tamo gdje je sve  i počelo – u Arheološkom muzeju u Zagrebu!

pozivnica 9 susreti1