19. Noć muzeja: MUZEJI I NOVA PUBLIKA

19. NOĆ MUZEJA 2024. GODINE

TEMA : MUZEJI I NOVA PUBLIKA

Hrvatsko muzejsko društvo organizira devetnaesti put manifestaciju Noć muzeja, koja će se održati u petak 26. siječnja 2024. godine, u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama. U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima prethodnih,  stvarnih i digitalnih varijanti ove popularne manifestacije, očekujemo i devetnaestoj u Noći muzeja veliki odaziv publike.

Devetnaesta Noć muzeja koncipirana je kao dinamična manifestacija s fokusom na važnu ulogu muzeja u zajednici i posebno u tom kontekstu razvoj Nove publike, novih programa i razvoj muzeja, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje muzejskih i drugih institucija s organizacijama civilnog društva, razmjenu znanja i općenito razvijanje partnerstva.

Tema  devetnaeste Noći muzeja – MUZEJI I NOVA PUBLIKA,  odgovarajuća je u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo. Traženje muzejskih stručnjaka za adekvatnim programima, modelima suradnje i prezentacije sadržaja  u kojima će različiti segmenti publike zadovoljiti svoje potrebe, nakon različitih kriza koje su prošle ili kojima svjedočimo, klimatskih promjena, održivog i uravnoteženog razvoja, te različitih izazova i nesigurnosti s jedne strane i potrebe čovjeka za novim spoznajama, doživljajima, edukacijom i u konačnici zabavom s druge strane.

U tom smislu utjecaj muzeja u stvaranju Nove publike ili na formiranje stavova novih generacija  o globalnim temama čovječanstva je ogromno, kao i tema važnih za opstojnost i održivi razvoj  lokalnih  zajednica.

U jednom dijelu svijeta najrazvijenijih, svjedočimo otvaranju spektakularnih novih muzejskih zgrada i sadržaja, u kojima već  umjetna inteligencija zauzima svoje mjesto u prezentaciji.

Na potpuno drugoj strani,  svjedoci smo velikih migracija stanovništva, koje traži nove životne prilike nakon ratnih sukoba i nesigurnosti, u kojima nerijetko pored ljudskih stradanja, meta su često ciljana uništavanja povijesne i kulturne baštine.

U Hrvatskoj se otvaraju novi muzejski prostori, a u Zagrebu su u tijeku veliki zahvati na višegodišnjoj obnovi nacionalnih muzejskih institucija, koje su zatvorene za javnost, jer su teško  stradale u razornom potresu.

Hrvatski muzealci i brojni drugi sudionici pripremaju bogate programe za različitu muzejsku publiku, od novih  muzejskih zbirki i muzejskih postava, zanimljivih izložbi,  stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja.. do  mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih prostora i  postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta. Bit će to još jedan prilika za prezentaciju i komunikaciju muzejskih sadržaja i stvaranje Nove publike.

Proteklih  osamnaest  godina hrvatske muzeje je tijekom manifestacije Noći muzeja posjetilo više od tri i pol  milijuna posjetitelja, a pojedinih godina brojke su se kretale i preko 250.000 posjetitelja samo u jednoj noći.  Posebno je vrijedna činjenica da su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, sveučilišta, KIC,  knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima. Manifestacija Noć muzeja popraćena je  proteklih godina s  više stotina prikaza u radijskim televizijskim emisijama, izravnim javljanjima novinarskih ekipa s terena, novinskom tisku, te društvenim mrežama potvrđujući  tezu o značenju kulturne ponude za povećani posjet muzejima, galerijama i za ukupno obogaćivanje turističke ponude.

Proteklih godina autorice i voditeljice manifestacije Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović, definirale su teme i smjer manifestacije. Ostaju i dalje naše savjetnice, koje su predložile i ovogodišnju temu Muzeji i Nova publika.

Posebno je vrijedan doprinos HRT-a koji je svih proteklih godina pripremao produkciju posebne emisije na HTV, na temu Noći muzeja, što je  značajno utjecalo na populariziranje manifestacije Noć muzeja.

Temu nadolazeće 19. Noći muzeja preuzmite ovdje.

HRVATSKO MUZEJSKO DRUŠTVO

hmd@hrmud.hr

Vlasta Krklec, predsjednica

predsjednica@hrmud.hr; 091 2100 909

Sunčica Nagradić Habus, tajnica

tajnica@hrmud.hr; 091 2100 908